Under två kvällar den här veckan har elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Balderskolan i Skellefteå fått gästspela i bistron på restaurangen Nygatan 57.
– Det har varit jättekul att få steppa upp så här och sköta hela processen på riktigt från att skapa menyn, laga maten, ta betalt och servera, säger eleven Sanna Häggman från Båtfors.
Det råder en febril aktivitet på Nygatan 57 minuterna innan de första gästerna släpps in klockan fem. I köket lagas det mat för fulla muggar och i matsalen väntar eleverna på att få visa gästerna till bordet.
– Det är helt fullbokat ikväll, berättar Sanna.
Några smärre justeringar i uppläggningen och i kryddningen har gjorts sedan gårdagskvällen.
– Men det var inte speciellt mycket som vi behövde ändra på.
Och det är inte vilken meny som helst som gästerna har att välja från.
– Det handlar om en fyrarättersmeny med tillhörande dryck.
Anna Larsson, som till vardags driver Nygatan 57, är den här kvällen en av gästerna.
– Det ska bli spännande att se vad de skapat, säger hon.
Anna tillhörde själv den första kullen elever som gick Hotell- och restaurangprogrammet som var föregångaren till Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Det var åren 1993-1996.
– Vi är mycket glada över att ha fått möjlighet att låta eleverna testa sina vingar på det här sättet i skarpt läge, säger läraren Doris Vikberg.
Så här såg kvällens meny ut:
Förrätt
Rökt röding
Rotselleripuré med Västerbottensost. Syrlig betcrudite samt dillskim
Dryck: Eva Fricke Riesling 2013, Rheingau, Tyskland
Varmrätt
Dovhjort
Potatis - och kantarellkaka. Syrad rödlök, svartrotscrisp och persiljefluff. Grönsaksbearnaise.
Dryck: Mas Coutelou Classe 2014, Languedoc, Frankrike
Första efterrätten
I sad hjortronconsommé
Creme fraiche med vanilj. Syltade hjortron samt citronmelissolja.
Dryck: Miguel Torres Riesling, Spanien
Andra efterrätten
Jordärtskocksbrullée med äppelsorbet
Granatäpplereduction samt torkade äppelchips