Kvällen då eleverna tog över Nygatan 57

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2016-04-08 16:46

Under två kvällar den här veckan har elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Balderskolan i Skellefteå fått gästspela i bistron på restaurangen Nygatan 57.

– Det har varit jättekul att få steppa upp så här och sköta hela processen på riktigt från att skapa menyn, laga maten, ta betalt och servera, säger eleven Sanna Häggman från Båtfors.

Det råder en febril aktivitet på Nygatan 57 minuterna innan de första gästerna släpps in klockan fem. I köket lagas det mat för fulla muggar och i matsalen väntar eleverna på att få visa gästerna till bordet.

– Det är helt fullbokat ikväll, berättar Sanna.

Några smärre justeringar i uppläggningen och i kryddningen har gjorts sedan gårdagskvällen.

– Men det var inte speciellt mycket som vi behövde ändra på.

Och det är inte vilken meny som helst som gästerna har att välja från.

– Det handlar om en fyrarättersmeny med tillhörande dryck.

Anna Larsson, som till vardags driver Nygatan 57, är den här kvällen en av gästerna.

– Det ska bli spännande att se vad de skapat, säger hon.

Anna tillhörde själv den första kullen elever som gick Hotell- och restaurangprogrammet som var föregångaren till Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Det var åren 1993-1996.

– Vi är mycket glada över att ha fått möjlighet att låta eleverna testa sina vingar på det här sättet i skarpt läge, säger läraren Doris Vikberg.

Så här såg kvällens meny ut:

Förrätt

Rökt röding

Rotselleripuré med Västerbottensost. Syrlig betcrudite samt dillskim

Dryck: Eva Fricke Riesling 2013, Rheingau, Tyskland

Varmrätt

Dovhjort

Potatis - och kantarellkaka. Syrad rödlök, svartrotscrisp och persiljefluff. Grönsaksbearnaise.

Dryck: Mas Coutelou Classe 2014, Languedoc, Frankrike

Första efterrätten

I sad hjortronconsommé

Creme fraiche med vanilj. Syltade hjortron samt citronmelissolja.

Dryck: Miguel Torres Riesling, Spanien

Andra efterrätten

Jordärtskocksbrullée med äppelsorbet

Granatäpplereduction samt torkade äppelchips

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!