Krav på kontanthantering riktas mot stora aktörer

Det blir främst de största bankaktörerna i Sverige som ska se till att det finns platser för kontantuttag till konsumenter och insättningar av dagskassor till företag.

Regeringen har kommit med en proposition om kontanthantering för privatpersoner och företag.

Regeringen har kommit med en proposition om kontanthantering för privatpersoner och företag.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2019-10-01 15:30
undefined
Regeringen har kommit med en proposition om kontanthantering för privatpersoner och företag.

Det framgår av en ny proposition som regeringen överlämnade till riksdagen på tisdagen. Förslaget syftar till att säkerställa en viss lägsta nivå på tillgången till kontanttjänster för konsumenter och företag.

Det är ännu oklart om exakt vilka kraven blir. Regeringen skriver: ”…regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer få meddela föreskrifter om det högsta antal personer som får ha ett visst längsta vägavstånd i kilometer mellan folkbokföringsadressen och den närmaste platsen för kontantuttag respektive dagskasseinsättning.”

Det har funnits en stor oro på gles- och landsbygd att möjligheten att ta ut och sätta in pengar via maskin skulle fortsätta försvinna i många mindre samhällen.

Detta berör ofta länen i norr.

Flest i norr

I propositionen konstateras att det finns flera län i södra Sverige där ingen eller mycket få har ett längre avstånd än 25 kilometer till ett kontantuttag.

Av de personer som har längre än så bor 73 procent i Norrbottens, Västerbottens eller Jämtlands län.

6600 personer i Västerbotten har minst 2,5 mil om de vill ta ut pengar, 11500 i Norrbotten och 3400 i Jämtland.

Vidare konstateras: Av det totala antalet personer med mer än 30 kilometer till närmaste kontantuttag bor 80 procent i Norrbottens, Västerbottens eller Jämtlands län. Bland de personer som har längre än 40 kilometer till närmaste kontantuttag bor ca 90 procent i dessa tre län.

Dagskassor

På samma sätt utreds i propositionen avståndet till en möjlighet att sätta in dagskassan: Av dem som har mer än 30 kilometer till närmaste punkt för dagskasseinsättning finns 72 procent i Norrbottens, Västernorrlands, Västerbottens eller Jämtlands län. Totalt handlar det i de fyra länen om ungefär 53700 personer.

Kraven i propositionen är att bägge hanteringarna ska finnas sådan omfattning att det är endast är ”ett ringa antal” personer som inte har sådan tillgång insättning och uttag av pengar.

Halverades

I förarbetet berättas att enligt uppgifter från Post- och telestyrelsen mer än halverades antalet kontor med kontantservice under perioden 2011–2016 från 1 415 till 630.

År 2016 erbjöd bara 40 procent av kontoren kontanttjänster. Utvecklingen förefaller också fortsätta.

Det enda institut som än så länge bibehållit kontantservice över hela landet är Handelsbanken. I september 2017 hade Handelsbanken cirka 290 kontor där de erbjöd kontanttjänster över disk. Även de lokala sparbankerna har varit duktiga på att upprätthålla kontantservice.

Miljonböter

Förslag omfattar att säkerställa tillgången till kontanttjänster för konsumenter och företag i hela landet. Förslaget gäller institut och filialer som har inlåning från allmänheten som överstiger 70 miljarder kronor, vilket innebär att det bland annat handlar om de fyra så kallade storbankerna.

I den nya förslaget till lag, som ska överlämnas till riksdagen, sägs att de som förslaget omfattar ska se till att det finns möjligheter i ” betryggande utsträckning i hela landet.”

Post- och telestyrelsen får i uppdrag att se till att det efterlevs.

Om det inte efterlevs blir påföljden sanktionsavgifter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!