Kommunerna sänkte ensidigt tjänstepensionen

Det var kommunerna själva som för några år sedan ensidigt skruvade på systemet vilket medför att 150 000 pensionärer får uppemot en tusenlapp mindre i månaden i tjänstepension i år, hävdar två pensionsexperter. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) varken bekräftar eller förnekar uppgifterna.

Ekonomi, näringsliv & finans2018-01-23 17:40

Det kommunala tjänstepensionssystemet är extremt krångligt. Om det verkar alla vara överens, fack, arbetsgivare och fristående experter, och många av dem som räknat på effekterna har gått i pension eller slutat.

När den statliga pensionen gjordes om på 1990-talet tvingades även kommunerna göra om systemet med tjänstepensionerna. Fram till 2009 löpte kalkylerna på ganska smärtfritt, men när den statliga så kallade bromsen slog till 2010 och försämrade den statliga pensionen skulle konsekvenserna på det kommunala tjänstepensionssystemet ha blivit för dyra för landets kommuner, ansåg arbetsgivarnas förhandlare på SKL som ensidigt skruvade åt kranarna.

Det hävdar i alla fall pensionsexperterna KG Scherman, tidigare generaldirektör för Riksförsäkringsverket och Bång Berit Norén, som kallar sig pensionsdoktor och med tidigare mångårig erfarenhet som Stockholms stads pensionsansvariga.

Ensidigt beslut- Det här var ett ensidigt beslut från SKL. De var tvungna att hitta på det, annars skulle pensionärerna ha fått dubbel kompensation, säger KG Scherman som anser att SKL "vantolkat avtalet å det grövsta".

Bång Berit Norén håller med och hon menar att de ansvariga har tappat kontrollen över systemet.

- Det har blivit för mycket administration. Det är ingen som har överblick. Vi håller på att räkna oss tokiga, säger hon och anser att man måste backa bandet.

- Man måste fråga sig varför vi egentligen har systemet med tjänstepension. Det kan inte få bli så att man snålar in och lurar en massa personer på pengar, säger hon.

Uppmanar SKL räkna omTT har pratat med flera som var med och förhandlade på tiden det begav sig. De minns att något gjordes 2010, men vill inte gå in på detaljer.

KG Scherman tycker att det är orimligt att den ensidiga specialbestämmelsen i avtalet 2010, utefter förhållandena som gällde då, ska slå så hårt nu. Han anser att SKL därför bör räkna om, och rätta till det orimliga att tiotusentals pensionärer fått se sina pensioner sänkas med många hundralappar per månad.

SKL är sparsmakad med kommentarer i det här läget och varken bekräftar eller förnekar uppgifterna.

- Det en av de saker vi ser på nu tillsammans med de fackliga organisationerna, hälsar SKL:s presschef Helene Lindstrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!