I sällskap av jordvärme, bergvärme och solpaneler kan den gamla hederliga kakelugnen förbises som energialternativ, fastän den inte borde det. Från de minsta kaminerna, de större täljstensugnarna och de största kakelugnarna går utvecklingen ständigt framåt och mindre mängder ved ger allt högre effekt.
– Med en modern, liten kamin så pratar vi 1,5 till 2 kilo ved per inlägg. Det blir inga mängder och det är samma sak med de stora. En del väljer dem för att de tycker att det är fint, andra gör det för att spara energi, berättar Peter Feldt.
Han och Jessica Salsbring har nyligen tagit över Byggteknik & Kakelugnar i Skellefteå. Förutom att installera eldstäder av alla de slag renoverar de både badrum och skorstenar.
– För kunden så fortsätter vi på samma sätt som förut. Jag tror det är roligt också, det är ingen annan som har det här.
En större, tyngre modell ger längre eftervärme och lämpar sig bättre som huvudsaklig värmekälla i huset. För stödeldning lämpar sig de mindre kaminerna nog så väl, för att inte tala om mysfaktorn.
– Jag upplever att de som väljer tyngre eldstäder använder dem mer. De kan såklart spara mer energi ju mer de eldar, säger Peter.
Självklart kan eldstaden även vara ett välkommet inslag i hemmet rent estetiskt. Peter ser en trend där utseende och originalitet blivit allt mer viktigt.
– Folk vill ha lite nyare design men vill ha kvar samma funktion, för en kakelugn är väldigt bra på att hålla värmen.
Ibland går de in och gör speciallösningar. Kunden kan komma in, lämna en ritning eller en bild på hur de föreställer sig det färdiga resultatet och lämna en nyckel. Företaget sköter sedan allting från den personliga utformningen till den färdiga installationen.
– Ska det vara rödtegel, putsat eller någon natursten? Det är bara fantasin som sätter stopp.
Hur miljövänliga är de moderna kakelugnarna?
– Verkningsgraden blir bättre och bättre och det gör även att de blir bättre rent miljömässigt. De måste uppfylla vissa miljökrav, annars blir de inte godkända, berättar Peter.
Den som inte har tillgång till egen ved kan bland annat hitta försäljare på Blocket.
Ska det vara rödtegel, putsat eller någon natursten? Det är bara fantasin som sätter stopp.