Jobben ökar i malmfyndens spår

Framtidstron växer hos gruvbolaget LKAB sedan mer malm hittats i Svappavaara. Minst 500 jobb väntas projektet ge, som nu beräknas ha en livslängd på över 20 år. Men fortfarande saknas tillstånd att börja produktionen i två av tre gruvor.

Ekonomi, näringsliv & finans2014-03-12 17:58

Efterfrågan på mineraler i världen har de senaste åren gett ett lyft till norra Sverige. Gruvnäringen sjuder av liv och arbetslösheten sjunker stadigt.

Och nya malmfyndigheter i Svappavaara utanför Kiruna gör att den beräknade livslängden för LKAB:s gruvor i området nu utökas med omkring 10 år, till 20-25 år.

- Det är en jättegrej för oss. Det stärker hela projektets kalkyl och framtidstron, säger Per-Erik Lindvall, direktör för teknik och affärsutveckling på LKAB.

Men av de tre gruvorna i Svappavaara är det än så länge bara Gruvberget som är i drift. För de andra två, Leveäniemi och Mertainen, väntar LKAB på tillstånd från miljödomstolarna. Förutsatt att hela projektet kommer igång innebär det 500-700 arbetstillfällen.

Niklas Sirén (V), vice ordförande i kommunstyrelsen i Kiruna, tycker att beskedet från LKAB om ytterligare malmfyndigheter är positivt av flera skäl.

- Det handlar om arbetstillfällen och tillväxt i vår kommun. Men det är också bra att mineralfyndigheter finns koncentrerade, så att man har ett fåtal stora fyndigheter att bryta snarare än mängder av små, säger han, och pekar på att miljöpåverkan och även påverkan på andra näringar som ren- och turistnäringen, blir mindre.

Frågan om gruvor är långt ifrån okomplicerad. På flera ställen i landet finns konflikter mellan prospekterande företag och boende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!