- Måndagen kan bli en dramatisk dag på finansmarknaden beroende på utfallen, säger Knut Hallberg, senior analytiker på Swedbank.
Italienska finansmarknaden har så här långt behållit lugnet inför söndagen. Det avspeglas i att ränteskillnaden mellan Italien och Tyskland har sjunkit under 2017 och 2018 från drygt 200 punkter till ungefär 130, enligt Swedbank.
Dessutom har den europeiska högkonjunkturen till slut även fått med sig Italien och under förra året var BNP-tillväxten runt 1,5 procent.
Landet har också sjunkande arbetslöshet.
"Exportindustrin går som tåget"Även den italienska börsen har visat styrka, upp 15 procent de senaste 12 månaderna. Under samma tid har Stockholmsbörsen gått upp 2 procent, börsen i Tyskland drygt 3 procent och i Paris är siffran 9 procent.
- Det är ett tecken på att italiensk exportindustri går som tåget, den har verkligen återhämtat sig och gynnas av den europeiska konjunkturen, säger Hallberg, som även nämner att den italienska banksektorn repat sig något.
På Länsförsäkringar ser man huvudsakligen två risker med valet: på kort sikt kan det, beroende på valutgång, bli en tidskrävande och krånglig regeringsbildning. På längre sikt säger bolagets chefsekonom Anna Öster att ett valresultat där euroskeptiska partier går kraftigt fram kan oroa finansiellt.
- Det ska ändå till ganska stora överraskningar för att det ska bli något som marknaden fokuserar på, säger Öster.
Förklaringen till lugnet är att det inte väntas några större politikförändringar. Huvudscenariot är att det blir någon typ av "vänster-högerkoalition med centristiskt inslag" som får makten, enligt Swedbank.
Men det finns stor osäkerhet.
- Många väljare är osäkra och det finns mycket frustration i valmanskåren. Man kan inte utesluta att Femstjärnerörelsen och Lega Nord överraskar och gör ett starkt val och då kan det skapas en stor osäkerhet på måndag, säger Hallberg.
Dubbelsmäll kan slå mot euronDet skulle i så fall kunna leda till stigande italienska räntor och en försvagad euro på måndag. Det kan förstärkas om de tyska socialdemokraterna (SPD) i helgen kommer med beskedet att de inte vill vara med och styra under Angela Merkel i fyra år till.
- Då kastas även Tyskland in i politisk osäkerhet och risk för nyval, säger Hallberg.
Bankekonomerna betonar att Italien har stora grundläggande problem. Exempelvis hög statsskuld, korruption, demografiska utmaningar med lågt barnafödande och uteblivna strukturella reformer.
- Italien tjänar på den konjunkturella återhämtningen i Europa. Men de har inte gjort speciellt mycket på egen hand, säger Anna Öster.
Och Öster får medhåll:
- Det gäller att de utnyttjar tiden de har nu. Det finns mycket grundläggande problem kvar, säger Knut Hallberg.