Integrationskonferensen, som genomförs på Scandic Hotel, har sitt fokus på vuxna nyanlända och ensamkommande barn.
Johan Vikström presenterade bland annat slutsatser från en färsk studie som genomförts bland Arbetsförmedlingens kontor i Region Nord. I den redovisas fem slutsatser när det gäller att få ut nyanlända i arbetslivet.
– Det skiljer sig mycket mellan olika kontor där det bästa kontoret lyckats med 50 procent av dessa kunder och där det sämsta ligger på 11 procent, berättar Johan Vikström.
Han konstaterar att arbetsteamet är en av de viktigaste framgångsfaktorerna.
– Där det finns en stabilitet i organisationen med låg personalomsättning och där man är duktiga på att använda medarbetarnas olika styrkor på rätt sätt blir det lättare att lyckas.
En annan framgångsfaktor handlar om matchningen.
– Att lyfta fram de nyanländas mjuka kompetens är viktigare än vad som står i deras CV. De arbetsförmedlare som är bra på att ta med sig nyanlända ut till arbetsgivare lyckas bäst.
Han menar också att arbetsförmedlarens förhållningssätt är mycket viktigt.
– Det gäller att ha positiva förväntningar och utgå från individens kompetens.
Johan Vikström anser att det alltför ofta fokuseras på att kunden ska klara de olika SFI-nivåerna.
– I många fall räcker det med funktionell svenska för att fungera på en arbetsplats. Ska de bli riktigt duktiga på svenska tar det 2-4 år och det innebär att man riskerar att tappa alltför mycket tid innan det är dags för arbetslivet.
Han betonar också vikten av målinriktad samverkan mellan de olika myndigheter som ansvarar för integrationen.
Slutligen lyfter Johan Vikström fram vikten av att renodla arbetet och frigöra tid till det som ger resultat istället för att fokusera på interna frågor.