Företagarnas ordförande Tomas Linder inledde med att säga att det går bra för Malå – arbetslösheten är låg, det byggs nya hus och solen skiner.
Samtidigt konstaterade han att det finns ett orosmoln: butikerna och de nya småföretagen blir allt färre. Frågan är om det är finansieringen som sätter käppar i hjulen?
Tråden plockades upp av dagens moderator Erika Hjukström, Möjligheternas Region.
– Jag vet att det går rykten bland företagarna i inlandet om att det är lättare att låna pengar i kustbandet. Kan det vara så? sa hon, med adress till panelen.
Men dagens panel, bestående av Per-Åke Karlsson, Swedbank, och Owe Brynolfsson, Almi, förnekade att det skulle vara så.
– Jag känner inte att det är svårt att låna i inlandet, sa Per-Åke Karlsson.
Han berättade om vad banken tittar på innan man säger ja till att gå in och finansiera en satsning. Nummer ett är kassaflödet:
– Finns det pengar till att betala sina åtaganden? Det är som för en privatperson, inkomster och utgifter måste gå ihop.
En annan viktig punkt är företagaren själv. Har personen förutsättningar att driva och utveckla företaget enligt planen?
Den vanligaste orsaken till att finansiärerna säger nej är att de inte förstår affären. Owe Brynolfsson framhöll också att företagaren inte ska vara rädd att ta upp riskerna i sin bakgrundsbeskrivning.
– Det finns en rädsla för att man ska få nej till krediterna om man beskriver riskerna. Jag ser det tvärtom som en styrka att man även tänkt på det.
Erika Hjukström betonade hur viktigt det är att finansiärerna förmår att lotsa företagarna rätt.
– Det är inte lätt för företagarna att göra SWOT-analys och affärsplan. Det är viktigt att de får hjälp.
Finns det pengar till att betala sina åtaganden? Det är som för en privatperson, inkomster och utgifter måste gå ihop.