Inflationssiffror stärker tro på räntehöjning

Inflationstakten, enligt måttet KPIF, var i november 2,0 procent, jämfört med 1,8 procent i oktober. Månadsförändringen var 0,2 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). I KPIF, som är det mått som används för Riksbankens inflationsmål, är effekterna av ändrade bolåneräntor borträknade.(TT)

Ekonomi, näringsliv & finans2017-12-12 10:52

- En liten nedgång på huspriserna som vi ser nu i storstadsområdena, tror vi inte kommer att avhålla Riksbanken från att höja räntan. Det skulle krävas ett betydligt större prisfall än vad vi ser idag, säger Anna Breman, chefekonom på Swedbank.

Inflationstakten, enligt måttet KPIF, var i november 2,0 procent, jämfört med 1,8 procent i oktober, enligt Statistiska centralbyråns (SCB) nya siffror.

Stärkt kronaSom en effekt stärktes kronan 6-7 öre mot euron och föll därmed under tiokronorsgränsen igen, närmare bestämt 9:95.

- Kronan blir lite starkare. Men den här svaga kronan kan de närmaste månaderna bidra lite till inflationen, säger Breman.

Det som framförallt bidrog till de högre inflationssiffrorna för november var högre energipriser.

- Det är delvis tillfälligt och de kan falla tillbaka lite i början på nästa år. Men det är en inflation som nu ligger på 2 procent och i linje med målet, säger Breman.

Pressar ned långa räntornaFörutom en höjd sannolikhet för att en räntehöjning verkligen kommer under året tror också Swedbank att Riksbanken upphör med obligationsköpen som syftar till att pressa ned de långa räntorna.

- Vi tror att Riksbanken avslutar obligationsköpen vid årsskiftet, säger Anna Breman, och tillägger att det beskedet bedöms komma redan den 20 december när Riksbanken presenterar nästa räntebeslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!