Industrin som fyller vårt kylskåp

Mjölk är något vi växer upp med. Något som ofta står på vårt köksbord. Norrmejerier är ett känt begrepp, något man har koll på om man bor här uppe. Därför är det så spännande att titta in bakom kulisserna.

Långa transportbanor. ”Det är för att inte behöva stänga av den första maskinen om det skulle bli något strul i den andra. Då köar istället yoghurten upp sig,” förklarar platschefen Gunnar Eklund. Foto: Leif Andersson.

Långa transportbanor. ”Det är för att inte behöva stänga av den första maskinen om det skulle bli något strul i den andra. Då köar istället yoghurten upp sig,” förklarar platschefen Gunnar Eklund. Foto: Leif Andersson.

Foto: Foto: Leif Andersson.

Ekonomi, näringsliv & finans2015-04-14 07:00

Platschefen Gunnar Eklund tar emot oss. Han ser till att vår relation får en bra start då han kallar sig själv en gammal Norranläsare som växte upp strax utanför Ånäset och gick gymnasiet på Kaplanskolan i Skellefteå. Det var direkt efter det, 1979, som han började jobba på Norrmejerier. Platschef har han varit sedan februari 2013.

Han visar oss runt i de 45 000 kvadratmeter stora lokalerna. Det är stort. Vi börjar gå genom en sorts kulvert och tar höger i en fyrvägskorsning. Efter att tag kommer vi fram till laboratoriet.

– Vi tar prover på allt. Vi tar prover i tankar, från första paketet, mittersta paketet, berättar Gunnar Eklund.

Här jobbar bland andra laboratorieanalytikern Therese Gunnarsson. Framför henne på bordet är flera olika produkter uppradade. Intill varje produkt finns burkar för bakteriologiska prover.

Vi fortsätter och passerar det som kallas hjärtat i mejeriet. Fyra-fem datorskärmar står tätt intill varandra på ett skrivbord. Där avläses alla processer i anläggningen.

Lite senare kommer vi till ysteriet. Här tillverkas präst-, herrgård- och grevéost.

Från en ramp tittar vi genom glasade fönster ned och ser hur de stora runda ostarna, som var och en väger 11,67 kilo, kommer ur sina formar och transporteras vidare till stora bassänger som är indelade i olika fack.

Här får ostarna bada i saltlakevatten i två dagar.

Strax därefter väntar en betydligt ljudligare avdelning. Ni kanske har läst på mjölkpaketen att mjölken är pastöriserad? Det görs i den här processhallen som vi står i. Under 15 sekunder värms mjölken till 72 grader vilket tar bort bakterier.

Som skön kontrast väntar sedan spa-avdelningen. Men det handlar inte om någon relax utan spa står för specialproduktsavdelning.

Här rullar exempelvis fjällyoghurt, turkisk yoghurt, Verum hälsoyoghurt, grädde och de små mjölkpaketen fram på transportbanden.

Ofta är det väldigt långa transportband, yoghurten går i flera serpentinvägar innan den når nästa maskin som packar dem sex och sex i en kartong.

– Det är för att inte behöva stänga av den första maskinen om det skulle bli något strul i den andra. Då köar istället yoghurten upp sig, förklarar Gunnar Eklund.

Vi går vidare och passerar en ny anläggning som Norrmejerier håller på att bygga upp. Tidigare har företaget lagt ut rivning av ost på legojobb. Från vecka 38 ska Norrmejerier göra det själva.

Sedan hamnar vi i en hall som bara är fem grader. Här står gissningsvis hundratals bingar med mjölk, fil, yoghurt och annat som lastbilarna snart ska hämta och köra ut i butikerna. Den nya mjölkförpackningen med skruvkork, som lanserades vecka 7, fyller många bingar. Den är ett test.

– Vi ska utvärdera den sedan. Vi marknadsför testet som Norrlands superdupervalår. Vi hoppas att så många som möjligt tar chansen att välja vilken förpackning de gillar bäst, säger Gunnar Eklund.

Efter det återstår att ta kulverten tillbaka till kontoret igen. Intrycken summeras. Vilket ställe! Det handlar långt ifrån bara om mjölk. Det handlar om många, många fler produkter. Som alla på olika sätt ingår i vår vardag.

Vi tar prover på allt. Vi tar prover i tankar, från första paketet, mittersta paketet.

Ett val. Norrlänningarna står inför ett val. Den gamla förpackningen på mellanmjölk där man river av öppningen. Eller den här nya med skruvkork. Foto: Leif Andersson.
Ett val. Norrlänningarna står inför ett val. Den gamla förpackningen på mellanmjölk där man river av öppningen. Eller den här nya med skruvkork. Foto: Leif Andersson.
Ska snart iväg. Gunnar Eklund berättar att den här mellanmjölken ska packas in i en lastbil och köras iväg. Foto: Leif Andersson.
Ska snart iväg. Gunnar Eklund berättar att den här mellanmjölken ska packas in i en lastbil och köras iväg. Foto: Leif Andersson.
Långa transportbanor. ”Det är för att inte behöva stänga av den första maskinen om det skulle bli något strul i den andra. Då köar istället yoghurten upp sig,” förklarar platschefen Gunnar Eklund. Foto: Leif Andersson.
Långa transportbanor. ”Det är för att inte behöva stänga av den första maskinen om det skulle bli något strul i den andra. Då köar istället yoghurten upp sig,” förklarar platschefen Gunnar Eklund. Foto: Leif Andersson.

Bildades 1971. Då slogs Västerbottens södra mejeriförening, Skellefteortens mejeriförening och Lappmarkens mejeriförening ihop och blev Norrmejerier.

Ägs av 530 bönder, vilket innebär 420 gårdar.

2014 passerade 210 miljoner kilo mjölk i Norrmejerier.

Förutom mjölk tillverkas även fil, yoghurt, ost, matfett, creme fraiche, grädde och Gainomax.

Gainomax och Norris mellanmjölk, som är 1,5 liter, tillverkas på mejeriet i Luleå.

Västerbottensosten tillverkas i Burträsk.

Präst-, herrgård- och grevéost tillverkas i Umeå.

Det finns en samdistributionscentral i Lycksele där varor packas om för att fraktas till butikerna i inlandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!