Cirka tre miljoner löntagare i landet kommer i vår att få nya kollektivavtal. Många befarar en så kallad huggsexa. Samordning finns inte inom facken och kraven är olika.
Den 1 april löper nuvarande avtal ut. Dagarna innan julafton lämnade IF Metall, ingenjörerna, ledarna och det största tjänstemannafacket Unionen, sina avtalskrav till motparterna. Avtalsmatchen rullar nu igång på allvar. Kravet är 2,8 procent i lönehöjning. Arbetsgivarparterna har svarat att om konkurrenskraften ska återställas är det i stället en nivå klart under en procent som ska gälla. Både arbetsgivarföreträdare och fackliga topptjänstemän befarar att avtalsrörelsen kan bli stökig, inte minst då det finns fack som kräver mer än de krav som kommer från de konkurrensutsatta delarna av industrin.
Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekretare inom IF Metall, har sagt:
– Om alla går ut och förhandlar var och en för sig så är risken för kaos stor.
Låginflationsekonomin och att det anses att Riksbankens inflationsmål spårat ur är annat som sätter käppar i hjulet.
– Det kan bli stökigt, har Anders Weihe, chefsjurist på Teknikföretagen uttalat.
Inom den offentliga sektorn kan det också bli stökigt. Kommunal kräver att undersköterskorna ska få mer än övriga grupper. Kommer det finnas solidaritet bland övriga fack, är man villig att stå tillbaka en smula för undersköterskornas skull?