Hon tar steget från ideellt arbete till eget företag

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2016-07-13 14:51

Efter att ha arbetat i tre år ideellt inom Nätverket mot gynekologisk cancer har nu Alexandra Andersson, legitimerad arbetsterapeut från Skellefteå, valt att starta eget.

–  Min dröm är inte att bli en stor pamp av något slag utan kan jag få en kvinna att bli misstänksam på symtomen och gå till vården i god tid är det värt allt och lite till, berättar hon.

Alexandra har arbetat mer än halvtid ideellt med att informera om gynekologisk cancer. Det har hon gjort både i Sverige och på konferenser i Frankrike och i Spanien.

– Jag har fått bra stöd från min mamma och min pappa för att kunna arbeta ideellt men nu måste jag utveckla det hela, säger Alexandra Andersson.

Hon kommer att kombinera sitt arbete i det egna företaget Alexandras Consulting med att gå klart masterprogrammet i arbetsterapi vid Umeå universitet.

– Jag kommer främst att fokusera mina föreläsningar på rehabilitering av cancerpatienter. Bland annat ska jag att prata en hel del om hur cancern påverkar sexualiteten. Det har varit lite av ett tabu kring det. Jag skulle tro att vårdpersonal blir det viktigaste målgruppen, men även föreningar.

Alexandra har inte gått någon startaegetutbildning men hon har under våren deltagit i Skellefteå Nyföretagarcentrums föreläsningsserie.

– Det var mycket nyttigt. Dessutom har jag fått ett bra stöd från den revisor som pappa anlitar för sitt skogsägarföretag.

Hon har startat en facebookgrupp i ämnet och har också en blogg. Nu bygger hon även en hemsida för företaget. Ett problem som Alexandra ofta tar upp är att det tar så lång tid i Sverige att få läkemedel godkända.

– Det är inte OK. I många andra länder har man en betydligt snabbare process.

Det ideella arbetat inleddes 2012 när Alexandras mamma insjuknade i spridd äggstockscancer.

– Jag var då 20 år och mamma var inte bara min mamma utan också en väldigt god vän.

Det visade sig vara en svårbehandlad sjukdom med dålig prognos.

– Årligen insjuknar 2 800 kvinnor i Sverige i gynekologisk cancer och 1 000 kvinnor dör årligen på grund av dessa sjukdomar. Jämfört med många andra cancerdiagnoser är det inte speciellt mycket forskat kring den här typen av cancer. Det fanns mycket lite information om detta på nätet.

Alexandra började fundera hur hon kunde hjälpa sin mamma och andra kvinnor i samma situation.

Äggstockscancer är en sjukdom med mycket diffusa symtom och därför upptäcks 70-90 procent i senare stadier där sjukdomen är mycket spridd.

–  Därför ville jag att mitt fokus skulle vara att informera allmänheten om äggstockscancer.

Alexandra kontaktade två läkare på Norrlands universitetssjukhus och rektorn på Umeå universitet där Alexandra studerade till arbetsterapeut. De bestämde sig för att köra en föreläsning under en helkväll  i Umeå.

– Där informerade jag om allt mellan himmel och jord, äggstockscancer, symtom, patientperspektiv, närståendeperspektiv, rehabilitering och sexualitet medan läkarna föreläste om kirurgi och medicinsk onkologisk behandling.

Alexandra förstod inte riktigt vad hon åstadkommit.

– Det var den första föreläsningskvällen om äggstockscancer av detta slag i norra Sverige, så jag belönades med  Nätverket mot gynekologisk cancers eldsjälspris 2014.  Det är ett av de stoltaste ögonblicken i mitt liv. Året därpå fick också min mamma samma pris eftersom hon i youtubefilmer, som jag producerat, öppet berättat om sin sjukdom.

Sedan dess har det rullat på. Alexandra genomförde föreläsningar om gynekologisk cancer för personal och patientföreningar i hela landet. Dessutom deltog hon i olika cancerprojekt på ideell basis.

– Jag skrev också en hel del artiklar inriktade på rehabilitering för Nätverket mot gynekologisk cancer där jag nu också är styrelsemedlem.

I november 2015 fick Alexandra veta att hon bär på samma genmutation som sin  mamma, BRCA1.

– Jag står därför inför en del jobbiga val. I september kommer jag i förebyggande syfte att operera bort mina bröst. Att sedan, när jag fött de barn jag vill ha operera bort äggstockarna är nästa val.

– BRCA har vi också talat alldeles för lite om och därför ingår det  i mina föreläsningar, för att veta kan rädda liv, avslutar Alexandra Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!