Efter några minuters handel hade aktien fallit med cirka en procent på en annars stigande börs, men repade sig något.
I går kväll möblerade Handelsbanksfären om sina portföljer i affärer värda över fyra miljarder kronor. Handelsbankens pensionsstiftelser köpte aktier i Industrivärden och SCA. Orsaken är att Handelsbanken därmed kommer över tio procent i dessa bolag. Därmed kan flera av bankens styrelseledamöter sitta kvar i sfärens olika bolag, enligt de nya EU-reglerna som annars begränsar hur många styrelseuppdrag en bankledamot kan ha.
Omstuvningarna görs "för att säkerställa att bankens aktieägare även i framtiden har handlingsfrihet och rådighet i frågor som rör ägandet i dessa långsiktiga innehav" skrev Anders Nyrén, Handelsbankens styrelseordförande, i ett pressmeddelande som skickades ut efter börsens stängning i går kväll.
Efter affärerna kontrollerar nu Handelsbanken 10,46 procent av rösterna i Industrivärden och 10,15 procent av rösterna i SCA. Därmed anser Handelsbanken att ägandet är tillräckligt stort för att SCA och Industrivärden ska räknas som kontrollposter. Därmed skulle EU:s regler inte gälla.
- Fiffel på låg nivå, säger Albin Rännar på småspararorganisationen Aktiespararna.
Han är upprörd över ägarsfärens maktspel där EU:s regler rundas - ett EU som har räddat hela Europas banksystem.
Och allt görs för att ett antal personer ska kunna sitta i varandras bolagsstyrelser, enligt honom.
- Det är ett kontrollbehov i dess yttersta bemärkelse, säger Rännar.
Även 4:e AP-fondens och AMF:s representanter på dagens bolagsstämma kritiserar affärerna starkt. Bankens pengar ska utveckla banken, "inte utveckla ett korsägande". Och varför ska aktieägarnas pengar användas till att rädda ett antal styrelsepersoner?
Nyrén försöker tona ned affärernas betydelse i förhållande till bankens samlade tillgångar. Han menar att styrelsearbetet varit mycket framgångsrikt över åren och att man vill kunna fortsätta på det viset, trots de nya EU-reglerna.
- Styrelsen var enig i sitt beslut, säger Nyrén.