Han har skrivit en bok om Bolidengruvornas historia

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2016-06-28 15:22

Nu har journalisten Olle Lundqvist gjort det igen. 2013 utkom hans bok "Malmletarna" och nu har han skrivit boken "Gruvorna-historien om Bolidens gruvor" som ges ut av Boliden.

– Fast jag arbetat 40 år som journalist på Norran har jag via arbetet med de här böckerna insett hur lite jag visste om Boliden och om företagets betydelse för utvecklingen i bygden, säger han.

Liksom i Malmletarna, som inleds 1915, är perspektivet den här gången de hundra åren. Det började med den lilla men oerhört rika Holmtjärnsgruvan och Bolidenmalmen som var betydligt större.

Sedan rullar Olle Lundqvist ut historien i kronologisk ordning med andra gruvor i Skelleftefältet fram till dagens bjässar- Aitik, Garpenberg och Tara på Irland till Kylylahti och Kevitsa som är de finska nykomlingarna i Bolidenfamiljen.

Olle Lundqvist konstaterar att den ena gruvan har skapat förutsättningar för den andra. Han är mycket imponerad över hur företaget hanterat de tekniska och ekonomiska utmaningarna det innebär att starta en gruva.

– Och när man går ner i en gruva blir man imponerad över hur välorganiserat arbetet är. Det är en mycket speciell arbetsmiljö som inger respekt, säger han.

Olle tycker det är viktigt att både ha respekt för gruvarbetaryrket och för företaget.

– Boliden är en storspelare som skött sig bra och är värd att uppskattas.

Han berättar i boken också om hur gruvorna förändrades från att vara mannens värld till att få en helt annan jargong utan sexism när kvinnorna började anställas.

– Idag finns det både kvinnliga gruvchefer, gruvarbetare, och förare av de gigantiska truckarna i Aitik.

I boken betonas att Boliden är navet för hela regionens näringsliv.

– En viktig faktor har varit att Boliden redan i ett tidigt skede valde att anlita andra driftiga entreprenörer i bygden. Det ledde fram till att många företag startades i Skellefteå.

– Boken är en framgångssaga – men också historien om nitlotter och kriser, inklusive överhängande konkurshot. Trots det fortsätter Bolidens gruvor att vara i världsklass, fortsätter Olle Lundqvist.

Bland annat berättar han om hur illa ute Boliden var när fyra malmer vid milleniumskiftet hittades i Garpenberg.

– Då var konkursen inte långt borta, vilket nog inte var känt i bygden

Han berättar även om andra svårigheter i gruvdriften, bland annat om silikosen som främst drabbade gruvarbetarna i Laisvall.

– Det var ett riktigt sorgebarn innan man förstod vidden av problemen.

Dammkatastrofen i den spanska gruvan Los Frailes har också fått ett eget kapitel i boken.

I Gruvorna ger Olle Lundqvist stor plats åt människorna som varit och som är aktiva i Bolidens utveckling på olika sätt. Bland annat intervjuas veteraner, chefer, ekonomer, fackliga företrädare, gruvfogdar, borrstrateger, truckförare, anrikare, smeder...

Den rikligt illustrerade boken, som tryckts i 2000 exemplar och som inom kort finns ute i bokhandeln, är en riktig "tegelsten" med sina 430 sidor där layouten gjorts av Gerd Boström som också har ett förflutet på Norran.

Helena Örnberg från Boliden har varit projektledare och dessutom har en projektgrupp, bestående av nuvarande och tidigare Bolidenmedarbetare, utgjort ett viktigt stöd till författaren. I projektgruppen ingick: Wiking Andersson, Bo Johan Nilsson, Nils-Johan Bohlin, Rolf Jonsson, Mati Sallert och Jan Moström.

– Att jobba tillsammans med den här arbetsgruppen har varit riktigt kul. De och andra som jag intervjuat har verkligen brunnit för Boliden och alla har haft en historia att berätta.

Helena Örnberg berättar att arbetet med boken påbörjades våren 2014.

– Liksom med boken Malmletarna är målet att  bevara kunskap till eftervärlden. Parallellt med Olles bokskrivande har vi också passat på att digitalisera hela vårt rika bildarkiv, säger hon.

Helena Örnberg tycker det varit bra att någon utanför företaget skrivit boken för att få nya ögon på verksamheten.

– Bland annat upptäckte vi att vi inte lyft fram Skelleftefältet tillräckligt mycket när vi presenterat Boliden. Där har vi varit alltför hemmablinda, säger Helena Örnberg.

I augusti blir det ytterligare att boksläpp då kommer nämligen den engelskspråkiga versionen av Malmletarna, "The Prospectors".

– Till hösten ska vi också  ge ut en engelsk version av Gruvorna, avslutar Helena Örnberg.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!