Till våren kommer Digitalakademin, som genomförs av Google och Almi Företagspartner, till Skellefteå. Det bestämdes i samband med ett seminarium som företaget BioCool och Google genomförde i torsdags och där Google Sveriges marknadschef Gustav Radell deltog. Skellefteå kommuns näringslivskontor kommer också att engagera sig i Digitalakademins utbildning.
Seminariet, som genomfördes i Skellefteå, var en del i det pris som BioCool vann i tidningen Dagens Industris tävling Gasellsprånget 2015. Här koras det företag som anses vara Sverige supergasell inom tre till fem år. Priset består bland annat av rådgivning från företag som Google, Bisnode och GrantThornton.
Först ut att besöka Skellefteå och BioCool var Google och BioCool hade då också bjudit in några andra exportföretag i Skellefteå till seminariet. Här fick deltagarna lyssna till Gustav Radells syn på hur företagen ska tänka när det gäller digital kommunikation.
Ett viktigt resultat av dagen blev att han ställde sig positiv till att ta Digitalakademin till Skellefteå. Digitalakademins mål är att svenska företag ska bli bättre på att utnyttja digitaliseringens möjligheter. Genom Digitalakademin får företagare lära sig att bli mer framgångsrika på nätet.
Digitalakademin erbjuder ett utbildningspaket som består av fyra utbildningstillfällen och täcker allt från online närvaro, e-handel, och digital verksamhetsstyrning till hur man skapar trafik till sin webbsida och får fler kunder. Utbildningarna, som är kostnadsfria, leds av en Google-certifierad partner.
Varje utbildningspaket inleds med ett inspirerande kickoff event där deltagarna får möta både experter och andra företagare.
Gustav Radell börjar sitt anförande med att berätta om Googles historia. Om hur allt startade i ett garage till dagens gigantiska koncern. I Sverige har Google cirka 200 anställda. – Grundarnas värderingar lever fortfarande i företaget och även idén om att organisera all världens information, säger han.
Gustav Radell konstaterar att den digitala tekniken kommer att förändra alla branscher. – Idag är vi 7,2 miljarder människor varav 3,1 miljarder har tillgång till internet. Om fyra år är vi 8 miljarder och då har alla tillgång till all världens information.
Gustav menar att det främst är via mobiltelefonin som detta blir möjligt. – Priset på mobiltelefonerna kommer att minska drastiskt. Projekt Loon som drivs av Goole handlar om att skicka ut 80 000 väderballonger som cirkulerar två mil upp i luften med utrustning som gör att man kan ha tillgång till wi-fi över hela jorden.
Tanken är att även fattiga och mindre utvecklade regioner ska få tillgång till Internets fördelar. – Fortfarande finns många detaljer kvar att lösa, men tekniken fungerar och har testats på Nya Zeeland.
Gustav Radell poängterar gång på gång vikten av att den information som företag har på webben måste anpassas till användare av mobiltelefoner. – Idag görs till exempel hälften av alla sökningar på Google via mobilen.Har man inte gjort den anpassningen dras rullgardinen ner för hälften av alla presumtiva kunder. Dagen mobiltelefoner har lika mycket ”krut i sig” som månlandaren hade.
Eftersom det är svårt att sia om hur framtidens tekniklösningar kommer att se ut har Google valt att lansera sina produkter i betaversionen. – Man måste vara trygg i ett viss mått av kaos och ha flexibilitet och mod att även ta beslut om att stänga ner tjänster som inte fungerar, säger Gustav Radell.