Han gillar att prova nya saker och var tidigt ute med både linser och bönsorter som tidigare inte odlats i Sverige. Det har han fått många positiva reaktioner på, men svensk quinoa väcker ännu mer uppmärksamhet.
- Det är ett populärt livsmedel. Det har många positiva egenskaper och så är det lite hippt och inne, konstaterar han.
Mer än en trendFör den danska forskaren Sven-Erik Jacobsen, som ägnat två decennier åt att anpassa den latinamerikanska grödan till ett nordiskt klimat, är quinoan mycket mer än en trendig veggoprodukt.
- Vi har inte råd att äta så mycket kött som vi gör av hänsyn till klimatet och att vi ska kunna producera tillräckligt med mat till hela jordens befolkning. Vi måste få ner köttkonsumtionen och hitta spännande alternativ från växtvärlden, säger han.
Det speciella med quinoa är att den innehåller alla de aminosyror som människan behöver. Därför är den ovanligt väl lämpad som alternativ till kött och FN:s jordbruks- och livsmedelsorgan FAO lyfter gärna fram grödans potential.
Ursprung i AndernaQuinoa odlas traditionellt på hög höjd i Anderna i Latinamerika, men växten är väldigt anpassningsbar. När Sven-Erik Jacobsen inledde sina försök var det största problemet att få fram en sort som mognar tidigare.
- I början skördade jag framåt jul, men då blev kvaliteten mycket sämre.
De fröer han nu säljer vidare till odlare i Norden ger plantor som blir klara för skörd i september. Efter några år av småskaliga försök har lite mer än en handfull odlare i år fått ihop en rekordstor skörd av svensk quinoa.
Per Modig, som bedriver lantbruk tillsammans med sin bror utanför Kristianstad, jämför med rapsodling:
- Det är ungefär samma tekniska utmaningar. Den mognar betydligt senare, men ändå i rimlig tid.
Inget för hobbyodlareDäremot är det mer efterarbete innan quinoan kan säljas vidare. Skörden måste sållas flera gånger och sedan behöver fröerna gnuggas och sorteras efter storlek. Till den processen har han och brodern behövt investera i flera nya maskiner. Därför tror han inte att quinoa är något för hobbyodlare att ge sig på.
- Småfröiga grödor är ingen höjdare för hobbyodlare. Man måste tröska dem och man måste rensa maskinellt för att få det rent. Det är svårt att göra i liten skala, säger han.
Årets skörd från gården utanför Kristianstad går vidare till ett företag som i sin tur säljer den till storköksgrossister. Men Per Modig och hans bror hoppas också kunna sälja till privatpersoner.
- Det är ett stort steg att komma ut på butikshyllan, för då måste man ha en stor volym för att kunna finnas på hyllan en lång tid. Så butikshylla är tveksamt, men kanske i webbshop redan i år.