– Och det ser ut som om 2019 blir ett lika bra år för oss, säger Jamas vd Rickard Lindgren.
Omsättningen för det brutna räkenskapsåret 2016-2017 var 93 miljoner kronor.
– Nu räknar vi med en ökning av omsättningen till 120-125 miljoner kronor, berättar Rickard.
Marknadschef Rolf Schönfeldt konstaterar att de ökade järnmalmspriserna lättat rejält på LKAB:s investeringsbroms.
– Zinkgruvan i Askersund går också bra liksom Bolidens gruvor, säger han.
Jamas historia började för 70 år sedan i Mensträsk när entreprenören Torbjörn Bask startade tillverkning av gruvutrustningar. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess och verksamheten har haft olika ägare och verkstan flyttades tidigt till Norsjö för att sedan förläggas till Hedensbyn.
– Sedan 2009 ägs Jama av Jan Marklunds bolag Högkammen och 2012 flyttade vi till Mexors tidigare lokaler i Skelleftehamn, berättar Rickard Lindgren.
Detta innebar att lokalytan utökades från 1 500 kvadratmeter till 4000.
– Det vara ganska mycket jobb med att fixa till lokalerna som hade svärtats ned rejält med svetsrök. Men 14 500 liter färg gjorde susen, säger Rickard.
I Jamas produktprogram återfinns ett flertal maskiner som används vid tunneldrivning och vid malmbrytning.
– Storsäljaren är vår skrotningsmaskin, berättar Rolf.
När det gäller utvecklingsarbetet har Jama ett intimt samarbete med den svenska gruvindustrin och då främst med LKAB och Boliden.
– Detta samarbete har gjort oss till en världsledande tillverkare av specialprodukter för den internationella gruvindustrin, konstaterar Rickard.
Företagets storsäljare är idag deras skrotare SBU 8000B.
– Nummer 53 av den modellen är nu snart klar för leverans. När det gäller mekanisk skrotning har vi 100 procent av den svenska marknaden, berättar Rolf.
Jama säljer också maskiner till Norge, Finland och Irland.
– I Finland har vi haft ett bra samarbete med Exportrådet för att komma in på den marknaden. Bland annat har vi sålt en skrotare och en betongspruta till Europas största guldgruva, Agnico Eagle Kittilä Mine i norra Finland. I Norge håller man på att damma av sin gruvindustri och där pågår det också många tunnelprojekt där våra maskiner passar in, säger Rolf.
När det gäller produktutvecklingen har fokus under de senaste åren främst legat på säkerhetsfrågor och även på att få till en bra arbetsmiljö och en bra komfort i maskinerna.
– Där vågar jag säga att vi både ligger före våra konkurrenter och före lagstiftningen, betonar Rickard.
Företaget har ett flertal patent och de har också erhållit internationella utmärkelser.
– Ibland har vi varit den enda tillverkaren som klarat att möta skärpta direktiv, nya normer eller marknadens behov, säger Rickard.
Hos Jama arbetas det enbart med montering i verkstan. Merparten av tillverkningen läggs nämligen ut på underleverantörer, varav många finns i Skellefteå. De samarbetar även en hel del när det gäller konstruktionsarbetet med sitt systerbolag teknikkonsultbolaget Komab som 2013 förvärvades av Jama.
– Vi har infört en automatiserad komponenthantering samt skapat en produktionsmiljö som möjliggör flera parallella tillverkningslinor. På så sätt har vi både kunnat reducera våra leveranstider och sänka våra reservdelspriser, berättar Rickard Lindgren.
De allra flesta maskinerna skräddarsyr Jama efter kundens behov.
– Vi håller nu till exempel på att producera en helt ny typ av skutknackare för LKAB:s gruva i Kiruna. Den har vi utvecklat i tre år tillsammans med dem, avslutar Rickard Lindgren.