När näringslivsorganisationerna i Skellefteå i torsdags bjöd in till höstens första frukostmöte på Stadshotellet var det kommunens kommande handlingsplan för näringslivsklimatet som stod i fokus. På mötet öppnade kommunalrådet Lorents Burman bland annat upp för möjligheten att låta andra aktörer än de kommunala bygga och förvalta äldreboenden.
På plats fanns kommunalrådet Lorents Burman (S) och oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M) för att berätta om hur arbetet med handlingsplanen går och för att ge sin syn på hur näringslivsklimatet i kommunen ska förbättras.
Karina Folkesson, regionchef för Svenskt näringsliv Umeå/Skellefteå, inledde mötet med att berätta om resultaten från den senaste enkäten kring näringslivsklimatet i landet som Svenskt Näringsliv gjort. I den sänktes Skellefteå kommuns betyg från 3,2 på en sexgradig skala 2015 till 2,9 2016. – Allra allvarligast är att 45 procent av de företagare som tillfrågats är rädda för att klaga på kommunen eftersom det kan leda till repressalier. De är då inte i första hand rädda för politikerna utan för tjänstemännen, säger hon.
Karina är övertygad om att Skellefteå kommun kommer att sjunka i rankingen av företagsklimatet bland Sveriges kommuner när den presenteras i slutet av september. – I den rankingen väger enkäten tungt. 2015 tappade Skellefteå 17 placeringen och kommunen sjunker nog mer i år, tror hon.
Lorents Burman inledde med att presentera vilka satsningar Skellefteå kommun gjort under de senaste åren och vad som kommer att ske under de närmaste åren. Sedan berättade han att arbetet med handlingsplanen nu går in i en mer intensiv fas där det gäller att få så stor politisk samsyn som möjligt. Andreas Löwenhöök betonade vikten av att identifiera och kartlägga osund konkurrens. Han konstaterar att många företagare upplever en hård konkurrens från kommunala aktörer, vilka ofta har helt andra förutsättningar än de privata. – Osund konkurrens ska utredas men inom S tror vi inte på utmaningsrätten. Där den införts har det gett dåligt resultat, säger Lorents. Utmaningsrätt är en initiativrätt till upphandling eller i vissa fall försäljning av kommunal eller landstingskommunal verksamhet.
Lorents Burman öppnar däremot upp för att kommunen i framtiden kan tänka sig att låta andra aktörer bygga och förvalta äldreboenden. – Vi ska utreda vilka verksamheter som kan knoppas av från Solkraft. I Skellefteå behöver vi fler sociala företag, menar han. Karina Folkesson avslutade diskussionen, där även flera andra deltagare ventilerade sina åsikter, med att konstatera att näringslivet ser fram emot resultatet av de politiska diskussionerna kring handlingsplanen. – Jag kommer också att bjuda in till diskussioner i arbetsgrupper kring detta, avslutar hon.
Vinnarna i näringslivsorganisationernas solrostävling prisades också på träffen. Tävlingen gick ut på att driva upp den mest kraftfulla solrosen. Symboliken är att deltagarna ska översätta solrosen till att ge ett företag eller en organisation så bra förutsättningar som möjligt för att växa.
Vinnare blev Alhemskyrkan vars solros vid mätningen den 31 augusti var 320 centimeter hög, hade ett fröhus på 12,5 centimeter och en omkrets på 4,5 centimeter. Silver fick Advokatbyrån Kaiding i Umeå och trea kom Valutec.
Tävlingen var uppdelad i grupper och det här är vinnarna:
Bank, försäkring & juridik: Advokatbyrån Kaiding, Umeå Bilaffärer: Burlin Motor BNI Skellefteå: Arkitektkopia Bygg: Contractor Bygg Friskvård frisör: Hedab sjukgymnastik Handel: Electrolux Home Hotell, konferens & restaurang: Nygatan 57 Kommunala bolag: Skellefteå Airport Kyrkan: Alhemskyrkan Medie & kommunikation: K2 Politiker: Centerpartiet Revisor & Revision: Pwc Resebyrå: Ticket resebyrå Tillverkande företag: Valutec Tjänsteföretag: Dagarinorr.se