Fröken Johanna satsar allt på lokalproducerat

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2016-05-17 16:06

Antalet företag som sysslar med lokal livsmedelsförädling växer i Västerbotten. Och ökningen sker i takt med att efterfrågan ökar. Detta ökade intresse har man tydligt sett hos Fröken Johannas Delibod och Diverse i Skellefteå som öppnade i november.

– Jag skulle vilja säga att vi fick en flygande start. Det finns ett starkt sug efter lokalproducerad mat, säger Jörgen Hermansson, som driver butiken.

Han står också bakom Klutmarks Bageri. I deliboden finns hela hans sortimentet av egenproducerat bröd som sträcker sig från chokladdoppat ljusungsbröd till mjukkaka och kondisvaror. Dessutom har Jörgen många andra lokalproducerade matvaror på hyllan.

LRF uppskattar att det idag finns cirka 2 000 företag i Sverige som har någon form av livsmedelproduktion och vidareförädling. Den vanligaste försäljningskanalen för lokalproducerat är gårdsbutiker. 35 procent av företagen säljer sina varor direkt på gården.

Undersökningar som Norrmejeriet låtit göra visar att ingen annanstans är matens ursprung så viktig som i Norrland och att 8 av 10 svenskar tycker att det är viktigt med lokalproducerat. Enligt studier som jordbruksverket gjort betalar två av tre konsumenter gärna mer för svenska råvaror och sex av tio köper närproducerade råvaror så ofta de kan. Personer över 55 år är mest intresserade av att handla svenskt och närproducerat, särskilt kvinnor. Intresset skiljer sig också över landet och precis som Norrmejerier har Jordbruksverket kommit fram till är norrlänningar de allra mest positiva.

– Våra stammisar är personer i åldern 45-70 år, konstaterar Jörgen.

Bakom disken hos Johannas Delibod och Diverse återfinns Katarina Granath som har ett förflutet som köksansvarig på Ostens Hus i Burträsk som nu lagts  i malpåse.

– I mångt och mycket har vi här samma typ av sortiment som vi hade på Ostens Hus. Erfarenheten som jag har därifrån är att jag vet vad som går bäst, berättar hon.

Affärsidén bakom Fröken Johannas Deli och diverse är att bara sälja lokalproducerat. I sortimentet finns bland annat grönsaker från Svansele Grönt, ost från Svedjan Ost, rybsolja från Djupgroven, fisk från Norums fiskrökeri, griskött från Järvtjärns Utegrisar och älg- och renkött från leverantörer i Arvidsjaur...

– Vi söker hela tiden efter nya lokalproducerade matvaror och det tillkommer ständigt nya, avslutar Jörgen Hermansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!