Föreningar och företag vill ha en fullstor bassäng i Skelleftehamn

Vid ett flertal tillfällen har representanter från föreningar, företag samt privatpersoner i Skelleftehamn träffats för att diskutera kring hur de vill att det kommande Örjansbadet ska utformas. De är överens om att kommunen bör bygga en simbassäng på 25 x 50 meter som kan delas upp i sektioner.

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2017-04-10 15:29

– Vi har lagt ner mycket tankemöda på att försöka hitta en bra lösning, säger Leif Pettersson, ledamot i styrelsen för Railcare RIF och med i den lokala arbetsgruppen för badhusbygget som tillsatts under mötena.

Den 7 januari 2016 stängdes Örjansbadet  på grund av arbetsmiljöproblem.  Arbetsgruppen i Skelleftehamn  konstaterar att stängningen fått stora konsekvenser. Skellefteå kanotklubb har inte kunnat använda bassängen för träning i kanotpolo, en sport där de har landslagstränare och spelare i både herr- och damlandslag. Vattenpoloverksamheten har lagts i malpåse. Buresim har fått färre tider att träna och Skelleftesim har fått färre banor vid träning. Vidare har Eddahallen oftare stängts vid tävlingar.

– Dessutom får skolorna som tidigare använt Örjansbadet inte tillräcklig tillgång till simträning, konstaterar Anders Danielsson, idrottslärare vid Ursviksskolan och medlem i arbetsgruppen.

Kommunfullmäktige har beslutat att ett nytt badhus ska byggas för 75 miljoner kronor. Frågan är då hur det ska utformas.

Vad arbetsgruppen i Skelleftehamn vill uppnå är en bassäng som fungerar för föreningar, skolor och privatpersoner och där vattenidrotterna kan träna regelbundet på tider som är anpassade för unga.

Arbetsgruppen anser att bassängen ska delas in i sektioner där allmänhetens bad kan kombineras med idrottsträning.

– 25 x 25 meter fungerar för idrottens träning och resterande 25 x 25 meter kan användas av allmänheten, för rehabilitering och för barnfamiljers aktiviteter. Dessutom kan då hela bassängen nyttjas vid tävlingar i simning och kanotpolo, säger Anders.

Arbetsgruppen har varit i kontakt med Borås kommun som byggde en simanläggning 2010 för 53 miljoner kronor.

– Borås har satsat precis som vår grupp tycker att det borde göras i Skellefteå kommun. Bad i kommundelarna, en simhall för rekreation och motion som Eddahallen fungerar idag samt en simarena, en kombinerad anläggning för motion, lek, rekreation och vattensport, berättar Anders Danielsson.

Norran Affärsliv har  tidigare berättat om  konceptet innovationsupphandling som föreningen Kustnära Utveckling i Skelleftehamn förordar, något som också lyfts fram av regeringens nationella upphandlingsstrategi.   I den strategin poängterar regeringen vikten av att involvera potentiella leverantörer, branschorganisationer och andra aktörer i god tid innan kraven i upphandlingen utformas.

– I Skellefteå finns det många innovativa företag som skulle kunna vara med och utveckla ett helt nytt koncept för byggande av badhus. Vi kommer också att gå vidare med den frågan, säger Sten-Arne Burman, intendent på Forum Museum Rönnskär och med i den lokala arbetsgruppen för badhusbygget.

Arbetsgruppen poängterar att det är viktigt att anamma nya idéer när badhuset i Skelleftehamn byggs. Det handlar då bland annat om byggnadsstruktur, materialval, bassängs-, vattenbehandlings- och ventilationssystem.

– Det gäller också att ha ett genomtänkt system för underhåll som drar ner driftskostnaden. Dessutom bör bemanningen optimeras, till exempel kan föreningarna driva sin verksamhet utan extra personal, avslutar Leif Pettersson.

Vi har lagt ner mycket tankemöda på att försöka hitta en bra lösning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!