Fler röster hördes på Creative Summit

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2016-06-29 18:32

Lauren Currie, som nyligen utsågs till en av Storbritanniens mest lovande affärskvinnor, var en av föreläsarna på konferensen Creative Summit i Skellefteå som lockade cirka 250 deltagare.

– Vi måste få höra fler röster på de viktiga scenerna i världen där det numera mest sitter gamla gubbar, säger hon och demonstrerade detta genom att placera en soffa på Nordanåteaterns scen där några konferensdeltagare fick sitta med under varje föreläsning och paneldebatt.

Lauren är en skotsk designer och entreprenör som skapar, skriver och talar om design. Hon var med om att skapa Snook som är Skottlands ledande byrå för sociala innovationer.  Hennes senaste koncept heter Upfront som nu testades på Creative Summit.

– Några av oss är rädda för att stå på en scen. Några av oss kan tala för mindre grupper men inte inför en stor publik. Därför vill vi att deltagare på konferenser ska få öva att finnas med på scenen, berättar hon.

För att illustrera vilka möjligheter vi har som människor citerade hon flickan Tiara som hon mött. "Jag började bygga appar när jag var nio år och nu när jag är tolv vet jag att jag kan förändra världen."

På plats fanns också Jens Thoms Ivarsson som är kreativ chef på Icehotel i Jukkasjärvi och han har även designat deras isbarer runt om i världen. – Jag började min yrkesbana som stenhuggare och jag är fortfarande en mycket analog person som gillar att arbeta med händerna, säger han.

Jens berättade också om andra projekt som han arbetat med. Bland annat har han designat nya typer av bänkar och tvättställ. – När jag började arbeta med bänkar tittade jag mer på hur människor sitter än på hur möbler utformats traditionellt.

Han avslöjade också att han nu slutar sin anställning på IceHotel för att istället arbeta via sitt eget bolag som han gett namnet First Hammers Studio. – Jag känner att jag vill ge plats för andra kreatörer på IceHotel. Vad jag ska göra i mitt nya bolag vet jag inte riktigt. Har ni några idéer?, frågar han deltagarna på konferensen.

Joyce Kim är chef för  Stellar.org som byggt upp en plattform med ekonomiska tjänster för att bekämpa fattigdomen. Hon började med att konstatera att det är dyrt att vara fattig.

– Vill man låna pengar är det mycket dyrt. Exempelvis ligger räntan för ett lån i Uganda på mellan 60 och 80 procent, berättar hon.

Hon konstaterade att fattiga människor är bra på att spara pengar.

– Och speciellt duktiga på detta är kvinnorna.

Internationella transaktioner är dyra och därför är det svårt för hjälporganisationer och anhöriga att skicka pengar till människor i utvecklingsländer.

– Vi har nu byggt om systemen så att de helt slipper avgifter via en öppen infrastruktur och en virtuell valuta, berättar Joyce Kim.

Cephas Howard, som ansvarar för LEGO:s erbjudande på den digitala spelplanen, berättade om hur de arbetar för att satsa rätt.

– Barn är de bästa att göra den bedömningen. De är brutalt ärliga och säger som det är. Är spelet inte roligt får man veta det direkt och de hittar snabbt problemen. Barnen är våra konsumenter som också blir våra kreatörer, säger han.

– Det är viktigt att vi som arbetar med spelutveckling accepterar nya idéer varifrån de än kommer, fortsätter Cephas.

En annan föreläsare var JC Oliver, innovationschef på  Microsoft/AOL. Han pratade om att nästa stora marknadsföringsparadigm finns i gränslandet där kreativitet möter business, teknologi och vetenskap. På talarlistan fanns också den prisbelönta apputvecklaren Mia Bennet. Moderator för Creative Summit var Lisa Lindström som är en av regeringens fyra industriella rådgivareoch till vardags vd för designfirman Doberman.

– Det känns som om vi lyckats få en bra blandning av föreläsare, säger projektledaren Peter Mandahl från kommunkationsbyrån WDO.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!