Företaget har haft allvarliga brister i sin interna styrning och kontroll och inte vidtagit åtgärder för att förhindra att verksamheten utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism, enligt FI.
FI inledde en fördjupad granskning av Exchange Finans våren 2013 som visade att företaget brutit mot flera av de bestämmelser som reglerar dess verksamhet. Mot bakgrund av att EF redan 2007 fick en varning fann FI inget annat val än att återkalla tillståndet.
- Vi vill ogärna dra tillstånd för företag eftersom det skapar en oro bland företagets kunder men också bland de anställda. Men vi kommer aldrig tveka att göra det när vi anser att det behövs, säger FI:s generaldirektör Martin Andersson.
Exchange Finans huvudsakliga affärsområde omfattar tjänsterna postväxelinlösen, valutaväxling och dagskassehantering. Det är, enligt FI, exempel på verksamhet som särskilt riskerar att utsättas för penningtvätt. Trots det har företaget systematiskt brustit i att följa upp och granska affärsförbindelserna och skaffa sig kundkännedom.
Enligt Riksgälden skyddar insättningsgarantin kundernas redan insatta medel på konton motsvarande 100 000 euro, knappt 900 000 kronor, per person. Eftersom Exchange Finans Europe inte längre har tillstånd att ta emot insättningar och ska avveckla inlåningsverksamheten ska kundernas pengar betalas tillbaka. Om inte det går ansvarar Riksgälden för insättningsgarantin och betalar ut ersättningen inom 20 dagar.
Exchange har 25 kontor runt om i Sverige. 1996 öppnades det första valutaväxlingskontoret i Stockholm.
Sedan 2005 har bolaget tillstånd att vara kreditmarknadsbolag, vilket innebär att Exchange också kan erbjuda in- och utlåning.
Exchange finans har enligt egen uppgift närmare 250 anställda. Bolagets intäkter var strax under 142 miljoner kronor 2012, och har stadigt ökat de senaste åren. Vinsten efter skatt var 11 miljoner kronor.
- Vi är djupt förvånade över Finansinspektionens beslut. Att vi systematiskt skulle ha använts för penningtvätt skulle jag vilja påstå är omöjligt med de interna regelverk och styrsystem som vi har, säger Exchange Finans vd Bo Korposoff till TT.
Nu ska bolaget analysera beslutet. Under dagen ska bolagets ledning också träffa Finansinspektionen.
- Sedan skulle jag ta det för sannolikt att vi kommer att överklaga. Men vi får se vad mötet ger vid handen, säger han.
Exchange Finans har haft en dialog med Finansinspektionen sedan våren 2013, då myndigheten genomförde platsbesök hos bolaget.
- I och med det har de granskat 2012 och det har varit en fortlöpande dialog kring det, och de uppgifter Finansinspektionen velat ha, säger Bo Korposoff.
Vad som händer med de anställda nu kan vd:n inte säga.
- Det kan jag inte exakt svara på i det här läget. Vi måste hitta en helhetslösning.