Euro Mine Expo; Lång väg kvar till fossilfria gruvor

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2016-06-15 15:07

Karl Erik Rånman, utvecklingsingenjör vid Boliden, var först ut av talarna på Euro Mine Expo i onsdags. Temat för dagen var hållbarhet. Han försökte svara på frågan om gruvdriften kan bli helt fossilfri till 2025.

– Nej det kommer vi inte att lyckas med, men vi kan minska andelen fossil energi med 25-50 procent om myndigheterna tänker rätt när det gäller beskattning, om teknikutvecklingen går framåt och om vi får en prisutveckling som gör alternativen starkare, säger Karl Erik Rånman.

Han var tidigare gruvområdeschef både i Kristineberg och  i Boliden och minns 1980-talet när man hade visioner om en hel-elektrisk gruva utan dieseldrift.

- Den visionen ersattes på 1990-talet av idéer om alternativa bränslen.

HVO, syntetisk diesel, Metanol, Etanol, RME och DME kom nu i ropet, men dieseln är fortfarande det som dominerar inom gruvdriften.

- Inom Boliden använder vi årligen 35 000 kubikmeter diesel till dagbrotten och 12 000 kubikmeter till arbetet under jord.

LKAB har många eldrivna gruvmaskiner men några sådana använder Boliden inte idag

Karl Erik Rånman tror att batteridrivna gruvmaskiner kommer att kunna spela en viktig roll i framtiden. Sådana används redan en hel del i Canada.

– Det kan vara en bra lösning för mindre underjordsgruvor där man inte kör maskinerna så länge åt gången.

När det etableras nya gruvor kan det enligt honom också vara aktuellt att satsa på ett helt nytt sätt att designa dagbrotten IPCC - In Pit Crushing & Conveying.

– Då kan man avsevärt minska transportbehovet med truck. Den lösningen har vi skissat på för den planerade gruvdriften i Laver.

Boliden är också engagerade i projektet E-higway. Det handlar om tester på en två kilometer lång vägsträcka av E16 mellan Sandviken och Storvik som ska bli elväg. På den här elvägen, som är den första av sitt slag i Europa ska tung trafik kunna köra sträckan utan några som helst utsläpp. Lastbilarna kommer att vara utrustade med en strömavtagare. Dess kontaktskenor släpar mot elledningarna för att ta upp ström.

– Anläggningen tas i drift om två veckor. Det är ett mycket intressant projekt men risken är att det blir alltför dyrt för att köra i full skala, avslutar Karl Erik Rånman.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!