Flera euroländer får mer tid på sig, ett eller två år extra, att möta EU:s regler när det gäller att komma till rätta med budgetunderskotten: Spanien, Frankrike, Nederländerna, Polen, Portugal och Slovenien.
Kommissionen meddelar också att Italien, Ungern, Lettland, Litauen och Rumänien plockas bort från listan där kommissionen granskar och kräver att landet vidtar åtgärder för att komma till rätta med EU:s kriterier för ett lands budgetunderskott och statsskuld.
- Medlemsstaterna bör nu lägga mer kraft på strukturreformer, sade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso på en presskonferens i Bryssel.
Han manar till såväl åtgärder mot ungdomsarbetslöshet som fortsatt arbete med exempelvis den bankunion som håller på att utarbetas.
Barroso är inte förtjust i debatten om huruvida det är bättre med åtstramningar eller satsningar utan konstaterar att båda behövs.
- Kommissionens analys av de nationella programmen visar att medlemsstaterna kan göra mer själva för att nå tillväxt igen.
Sverige är sedan november i fjol ett av de länder som EU-kommissionen särskilt granskar, då man vill se korrigeringar av obalanser i ekonomin.
Det allvarligaste problemet i Sverige är enligt kommissionen den höga skuldsättningen i den privata sektorn och de höga bostadspriserna.
Dålig integration på den svenska arbetsmarknaden är ett annat problem, enligt kommissionen.
Kommissionen efterlyser även minskad skevhet i bostadsbeskattningen genom att fasa ut avdragsrätten för ränteutgifter på bostadslån, en åtgärd som skulle kunna kombineras med höjd fastighetsskatt. Åtgärder som uppmuntrar till amorteringar på bolån rekommenderas också.
Utfasning av hyresregleringen och ökad avtalsfrihet för enskilda hyresgäster är ett annat av kommissionens förslag, vilket antas kunna öka effektiviteten på bostadsmarknaden.
Enligt kommissionen är de satsningar på lärlingssystem som hittills introducerats i Sverige inte tillräckligt ambitiösa för att få önskad effekt.
"I Sverige är arbetslösheten bland ungdomar, personer med invandrarbakgrund och lågutbildade i allmänhet mycket högre än i resten av befolkningen i arbetsför ålder och över EU-genomsnittet", skriver EU-kommissionen.
Sverige bör enligt kommissionen ha genomfört de föreslagna åtgärderna under åren 2013-2014.
Finansminister Anders Borg välkomnar rekommendationerna.
- Vi har sett att en betydande sanering av de offentliga finanserna har skett i Europa och vi är tillbaka på säkrare mark, räntedifferenserna och marknadstrycket har minskat. Då bör man ta det tillfället i anspråk för att försöka stärka återhämtningen, säger han på en pressträff.
Belgien får en reprimand från EU-kommissionen. Landet måste vidta åtgärder för att komma tillrätta med budgetunderskottet.
Statsminister Fredrik Reinfeldt är öppen för att diskutera lättnader i de besparingsmål som EU lagt på europeiska krisländer, i ljuset av att det gjorts stora ansträngningar och att det skett förbättringar i offentliga finanser.
- Det är ett sätt att försöka kvittera och säga att vi ser era ansträngningar, det går i rätt riktning. Då kan man på marginalen diskutera hur snabbt man kräver att man återgår till de målnivåer som finns. Jag är öppen för att vi för den diskussionen, säger Reinfeldt.
- Det är väldigt viktigt hur vi formulerar oss, så att det liksom inte blir en ursäkt för att ta bort reformtryck från länder som fortsatt måste göra mer för att åtgärda konkurrenskraftsproblem som finns i stora delar av Europa och så att vi inte återgår till synsättet att Europa lever över sina tillgångar och skickar notan på framtiden, för det är tyvärr vad väldigt många av Europas länder fortfarande gör.
TT: Anser du att de kraftiga åtstramningarna varit ett misstag?
- Nej, vänd på det. Ska man i denna rika del av världen leva över sina tillgångar och leva på lånade pengar och skicka notan på framtiden? Det är inte heller hållbart.