Ersättning i hemtjänsten granskas

Privata företag och ideella aktörer lämnar hemtjänsten i vissa kommuner för att de anser att ersättningen har blivit för låg för att de ska kunna erbjuda tillräckligt god kvalitet.

Ekonomi, näringsliv & finans2013-07-08 17:53

Konkurrensverket håller på med en pilotstudie av hemtjänsten i tre kommuner - Boden, Borås och Järfälla. Flera aktörer har lämnat hemtjänsten i Järfälla i år - Aleris, Carema och HSB Omsorg. Men enligt Stefan Lidsten, tillförordnad socialdirektör, finns fler än 25 privata utförare kvar och han är inte orolig för kvaliteten.

- Nej, vi har gott om utförare som vill utföra hemtjänst i Järfälla. Vi ser över alla ersättningar varje år, och i år kommer det inte att ske någon höjning, säger han men pekar på att ersättningen däremot planeras höjas nästa år.

Prognosen är att Järfällas egenregiverksamhet kommer att gå med 1,9 miljoner kronor i underskott i år, cirka 2 procent, enligt Stefan Lidsten.

Kommunernas verksamheter tycks på många håll i landet gå med förlust, samtidigt som privata företag väntas klara sig på samma peng.

- Vi tittar på ekonomin för att se om det är rimligt att det går back i kommunens egenregiverksamhet, samtidigt som privata vårdgivare lämnar. Vi ställer också frågor om hur kommunen följer upp kvaliteten, säger Per Jonsson, projektledare på Konkurrensverket, till TT.

HSB Omsorg är en av de aktörer som anser att ersättningarna har sjunkit för mycket i flera kommuner.

- Det är ett hot mot kvaliteten som vi ser det. Vi vilar på en kooperativ och idéburen grund, men inte ens vi kan få den här ersättningen att räcka till, säger Karin Thalén, vd för HSB Omsorg.

HSB Omsorg har lämnat hemtjänsten i tre kommuner - Järfälla, Sollentuna och Huddinge - samt tre av sju stadsdelar i Stockholms stad där de varit verksamma - för att de inte anser sig kunna erbjuda tillräcklig kvalitet med nuvarande ersättningar inom hemtjänsten.

Hon konstaterar att de helst hade velat vara kvar i de kommuner de lämnat, men att de inte klarar att gå med underskott under en längre tid.

- Vi har sett oss tvungna att dra oss ur när vi tvingas betala själva för att kunna finnas i vissa kommuner, säger hon.

Karin Thalén pekar också på hur olika ersättningen är inom hemtjänsten i olika kommuner och frågar sig hur olika det borde få vara.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) konstaterar att det är stora skillnader i ersättningsnivåer mellan olika kommuner. När SKL viktade ersättningsbeloppen mot olika faktorer och jämförde dem med exempelvis kvalitet enligt öppna jämförelser, eller brukarundersökningar, hittades dock inga samband mellan dessa och ersättningsnivåerna. Man kunde inte heller hitta något samband mellan ersättningsbeloppen och kommunernas ekonomi, storlek eller huruvida den låg i tätort eller glesbygd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!