Entreprenörskapets betydelse för Skellefteå ventilerades på BizBuz

När Skellefteås näringslivsvecka BizBuz avslutades idag var temat ”Bilden av Skellefteå”. Under dagen föreslogs det bland annat att Skellefteå ska försöka hitta en stad i Kina som man kan samarbeta med på kommersiella grunder och att det ska instiftas ett nytt Alvar-pris till de som är entreprenöriella i befintliga företag eller inom den offentliga sektorn.

Anders Lindgren Foto: Lars Westerlund

Anders Lindgren Foto: Lars Westerlund

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2018-01-18 18:37

Först ut på banan under dagen var Norra Skogsägarnas vd Pär Lärkeryd. Han menar att Skellefteå ligger bra till inför det paradigmskifte som är på gång inom näringslivet.

– Vi är nu inne i en fas där det handlar om robotisering och om klimatet. Där är Skellefteå med på banan och detta gäller även inför fokuseringen på det goda företaget som blir näste steg i utvecklingen.

Han konstaterar att historien visat att cirka 80 procent av alla företag slås ut i samband med ett paradigmskifte.

– För att skapa det goda företaget handlar det mycket om ett bra ledarskap som kan måla upp visioner och engagera medarbetarna. Unga människor vill idag jobba med det som betyder något och göra detta i en organisation där människorna syns och får utrymme.

Pär Lärkeryd menar att konsten är att kunna ta till sig nya idéer snabbare än sina konkurrenter och att våga ifrågasätta nuvarande arbetssätt och att inte klamra sig fast vid gamla sanningar.

– Det krävs både innovationsförmåga och mod vilket verkar finnas i Skellefteå.

Nästa talare var entreprenören Anders Lindgren, Bromma, som även han har rötterna i Skellefteå. Anders har startat ett flertal företag bland annat itrim som runt om i världen har 80 anläggning där man fokuserar på viktminskning.

– Vi satsar mest på marknaderna i Tyskland, Kina och USA och vi siktar på att bli något av ett folkhälsans Ikea.

När Anders ska fatta beslut kring något av sina företag tänker han dubbelt.

– Jag fattar beslut med utgångspunkten att företaget är dubbelt så stort som det är idag. Då ligger man bättre till för att möta utmaningarna på marknaden.

Anders Lindgen lyfter fram Kina som en marknad som företagen i Skellefteå bör satsa på.

– Varför inte försöka hitta en stad i Kina med ett näringsliv som matchar Skellefteås och sedan driva samarbetet med denna tvillingstad helt på kommersiella grunder.

Anders Lindgrens senaste bolag med sätet i Skellefteå är Moose & Goose AB, som specialiserat sig på att arrangera paketresor för kineser till destinationen Swedish Lapland. Detta driver han tillsammans med Chloris Che från Kina.

– Vi har i vinter haft våra första 100 kinesiska gäster som utgjorts av ungdomar och ingen vet om det nästa år blir 1 000 eller 10 000 kineser som väljer att komma hit. Australien och Sverige är nämligen de mest populära länderna i världen när föräldrar i Kina vill skicka iväg sina ungdomar för att utforska världen.

Därefter genomfördes ett soffsamtal om vikten av entreprenörskap för såväl samhällets som individers utveckling. En viktig slutsats som kom fram i detta samtal var att det även finns entreprenörer som är anställda i företag eller som driver utveckling inom den offentliga sektorn.

– Kanske borde det också instiftas en Alvar som kan delas ut till dem, menar moderatorn Pär Dunder från företaget Affärsliv W3.

Nicklas Berglund, produktionledare på verkstadsföretaget Berco, uppmanades under samtalet i soffan på att berätta om hur hans företag gått från att 2012 vara ett krisföretag till att idag vara ledande inom sin bransch.

– Vi behövde inget mod för att lyckas med förändringen utan vi var helt enkelt tvungna att ta ny fart. Detta blev möjligt genom att ledningen fick ett helt annorlunda synsätt när det gäller de anställa  vilket medförde att vi såg ETT Berco istället för olika avdelningar som nästan  "hatade" varandra. Bakom förändringen stod alla medarbetare som var och en är ett geni inom sitt område, berättar Nicklas Berglund.

Pär Lärkeryd lyfte i panelsamtalet fram vikten av att skapa bra mötesplatser för entreprenörer.

– Och dessa kan gärna bestå av företag från olika branscher så att det sker en korsbefruktning, säger han.

Frida Stighäll, vd för Ung Företagsamhet i Västerbotten lyfte fram problemet som uppstår när driftiga ungdomar som drivit UF-företag lämnar gymnasiet.

– Det behövs ett koncept för ungdomar i åldern 18-20 som kan inspirera dem att gå vidare med sina affärsidéer, säger hon.

Under dagen föreläste också Niklas Myhr, The Social Media Professor. Han tog då upp frågan om hur Skellefteå kan öka sin attraktionskraft för investeringar och ny kompetens. Slutligen genomfördes ytterligare ett  samtal i soffan med rubriken "Vilken är berättelsen om Skellefteå?"

Anders Lindgren Foto: Lars Westerlund
Anders Lindgren Foto: Lars Westerlund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!