Att montrarna är arrangerade som i en labyrint har sina för- och nackdelar. Som besökare ”tvingas” du att passera alla montrar. Därmed kan du få ta del av sådant du inte är så intresserad av, men det kan också göra att du inte missar något eller får upp ögonen för något nytt som du inte hade tänkt från början.
Grönt slajm
En sådan sak är kanske det gröna slajmet som passerar genom en membranpump i Colly Flowtechs monter. Företaget tillhandahåller pumpar till exempelvis processindustrin, pappersindustrin och livsmedelsindustrin. Bland annat kan läkemedelsbolag använda dem för att dosera tillsatser och kemikalier.
– Vi är ett helsvenskt bolag fastän vi har ett internationellt namn, säger säljaren Mattias Jansson som är från Umeå.
Färre får gå
I år kommer han bara att vara på mässan i Skellefteå. Förra året deltog han i tre städer under turnén.
– Att vara på mässa är ett bra sätt att hitta nya kunder. Men det börjar vara mindre folk som får gå. Förr kunde det vara 700–800 personer, numera är det betydligt färre, säger Mattias Jansson.
Vi går vidare och träffar på Erik Frid, som säljer så kallade ”lådor på magen” för Göteborgsbaserade Hetronic. Bland annat visar han upp en sprillans ny låda för industriell radiostyrning med en 4,3 tums display.
– Vi har valt att delta i Skellefteå eftersom det är en stor industristad. Vi jobbar mycket mot industrier och maskinbyggare, förklarar han.
Ulf Wiklund från Skellefteåföretaget Hydroscand är också på plats med slangar av alla modeller.
– Det är en bra plats att möta nya kunder. Dessutom får vi en bredare kontaktyta med redan befintliga kunder.
Han visar upp slangar för alla behov, de som klarar hårt tryck, hög värme, tuff kyla och vatten. En del har så mycket armering i sig att de knappt går att böja längre. Ulf Wiklund testar med handkraft på en slang men ger upp.
– En del är nästan som järnrör, konstaterar han.
Förr kunde det vara 700–800 personer, numera är det betydligt färre.