Efter korruptionshärvorna i Uzbekistan och andra forna Sovjetrepubliker tycker revisorerna inte att Nyberg bör få ansvarsfrihet.
- Vi kan inte utesluta att vissa ageranden har varit olagliga, säger Marie Ehrling efter det att hon inför stämman lagt fram slutsatserna från en ny utredning, gjord av advokatbyrån Norton Rose Fulbright.
Utredningen har framför allt koncentrerat sig på Telia Soneras affärer i Kazakstan och Nepal, men även i länder som Azerbajdzjan och Georgien. Och utefter det kan styrelsen konstatera att transaktioner inte skett enligt god affärssed eller varit etiskt försvarbara, enligt Ehrling.
- Strävan efter lönsamhet och tillväxt gavs företräde, säger Ehrling.
Utredningen konstaterar vidare att personerna som jobbade mot marknaderna i Eurasien hade inte tillräcklig kompetens för att navigera i länder med utbredd korruption. Ehrling konstaterar att den nya Telialedningen nu har att leva med affärer som den nuvarande styrelsen inte hade ställt upp på.
- Men det är inte alltid ett alternativ att lämna de här länderna.
Någon fullkomlig redovisning av Norton Rose Fulbrights utredning blir det inte. Däremot kommer materialet lämnas vidare till åklagarna.
Aktieägarna, med staten i spetsen, sitter på makten vid stämman.
- En helt unik händelse, säger småspararnas organisation Aktiespararnas vd Carl Rosén om det faktum att revisorerna nyligen lämnade en oren revisionsberättelse för 2013.
- Jag har svårt att se att varken staten eller de stora fonderna ska rösta för ansvarsfrihet, säger Rosén.
Albin Rännar, chef för Aktiespararnas bolagsbevakning, säger till TT inför stämman att även delar av styrelsen bör nekas ansvarsfrihet.
Om en vd eller en styrelse inte beviljas ansvarsfrihet öppnar det för ekonomiska stämningar mot de enskilda personerna. Även om bara tio procent av ägarna skulle rösta emot ansvarsfrihet kan det leda till ett rättsligt efterspel för vd och styrelse.
Lars Nyberg har skrivit ett försvarstal till stämman, där han inte närvarar. Han beskriver turerna i Kazakstan: Det handlade om att Telia köpte ökad kapacitet i landet när "trafikvolymerna exploderade"
"Var villkoren för affärerna hela och rena?" frågar han retoriskt och svarar: "ja, jag bedömer det", bland annat eftersom de utvärderats av oberoende granskare.
"Motparterna var välkända för Telia men också erkända telekombolag (inklusive Tele2 Partners)."
En kärnfråga på stämman är om den låter sig övertygas av Nyberg.
Två affärskvinnor, Rausjan Sagdijeva och Aigul Nurijeva, var centrala i Telias affärer i Kazakstan 2012-2013, enligt initierade uppgifter till TT. De har nära band till den högsta makten.
- Som det brukar vara i centralasiatiska länder vet alla i affärsvärlden om den här relationen, säger en person med stor kunskap om marknaden.