Innovationspark Norr är ett nystartat pilotprojekt där forskare och entreprenörer tar hjälp av skolungdomar, företagare och medborgare för att försöka lösa en del av de problem som inlandet står inför.
Ny kunskap
Projektet genomförs på tre orter i Västerbottens inland och måndag–tisdag är det rivstart i Norsjö. Först ut var eleverna i årskurs åtta och nio, som fick en demonstration av Sliperiet makerspace och möjligheterna med digital tillverkning.
– Det är kul att få lära sig och se vad som finns, säger Alma Berg, som går i åttan.
– En ganska rolig dag, tycker Fetihi Tesfae, som dock inte tänker jobba med teknik i framtiden.
Det kan däremot Anne-Bell Karlsson tänka sig.
– Jag skulle kunna syssla med det här, säger hon.
Don Nerdal tycker att laserskäraren var bäst:
– Den var cool.
De två späckade dagarna innehåller även föreläsningar, företagsutbildningar och idéverkstäder för företagare och allmänhet.
Idéerna viktigast
Torbjörn Johansson, operativ projektledare i Innovationspark Norr, tycker att det är viktigt att komma ut och fånga upp de behov och idéer som finns på landsbygden.
Förhoppningsvis ska det bidra till att vända trenden, så att inte all inflyttning sker till storstäderna.
För honom är också idéerna viktigare än tekniken.
– Man pratar för mycket om digitalisering och för lite om hur vi vill att samhället ska se ut. Vilken livskvalitet och vilka tjänster behövs för att folk ska bo kvar?
– Det finns också mycket dold kunskap, både här och på andra håll. Folk har gjort saker men man räknar det inte som kunskap, säger Torbjörn Johansson.
Man pratar för mycket om digitalisering och för lite om hur vi vill att samhället ska se ut.