Därför lägger Food ner sin catering: Se bilder från nya krogen

I dag, lördag, levererar Food den sista cateringmaten. Efter 16 år växlar företaget spår och satsar på saluhall och restaurang i centrala Skellefteå.

Foto: Foto: Yvonne Rönngren

Ekonomi, näringsliv & finans2016-03-19 09:00

Byggarbetena pågår i den 540 kvm stora lokal vid Storgatan där Färgbolaget tidigare var. Totalt investeras åtta miljoner.

- Det är bra läge, säger de två verksamhetsansvariga; Mie Johansson och Markus Richtman. Nära stan för lunch- eller matgäster. Nära Stadsparken för den som tänker äta där. Nära en gata för de som ska köra förbi för att köpa hem mat.

- Vi gillar också att det inte var restaurang här tidigare, utan något helt annat. Då känns vår satsning mera ny, säger Markus.

Funderat i två år

Food har alltså varit igång i 16 år, grundat av den tredje delägaren; Pär Johansson. För två år sedan gjordes satsningen på gourmetbutik och försäljning av middagspåsar.

- Vi tänkte redan då att om detta blir större vill vi starta en saluhall inne i stan, säger Mie.

I maj blir tanken verklighet, när Stadskällaren öppnar. Men redan nu läggs alltså cateringverksamheten ner och bolaget lämnar lokalen på Boviksvägen.

- Det har varit roligt och verksamheten går bra. Men var sak har sin tid, säger Mie Johansson.

Många minnen

Hon säger att det finns många roliga minnen. Särskilt smickrande har det varit att få ansvaret för bröllopsmat.

- Det största projekt vi gjort var leveransen av 5 000 portioner julbord till en julshow som hölls på Skellefteå Kraft arena. Mest annorlunda var en trerättersmiddag som vi serverade i skogen till fem gäster, det var ett företagsevent.

Nu ser de istället fram emot det nya som går under samlingsnamnet Stadskällaren. Den består av saluhall där färskvaror och delikatesser säljs, allt i egen regi.

– Vi vill ha kontroll över allt som säjs, så att det blir ett brett utbud, förklarar Markus.

Alkoholtillstånd

Lokalen ska också ha en matbar med bardisk och plats för 50 sittande gäster. Det byggs ett komplett kök som ska laga till lunchmarknaden, hämtmaten samt det som serveras på kvällstid.

Stadskällaren har ansökt om alkoholtillstånd och planeras att vara öppen till klockan 23 på kvällarna.

– Vi vill att man både ska kunna handla mat av god kvalitet och att äta här. Vi tror det ökar folks intresse för både närodlat och närlagat, säger Markus.

Ger nya jobb

På Food Catering har det arbetat fem personer på heltid, nu ökar skaran till 12 anställda.

– Det har gått bra att hitta folk, nu saknar vi en till kock så är laget klart, säger Mie.

En av de nya är kökschefen Oliver Lundmark. Han arbetade tidigare på restaurang Rex i Umeå,

– Det ska bli spännande att mixa butik och mat. Menyn kommer att bygga på fräscha råvaror som vi även har till försäljning. Så den kommer att ändras rätt ofta, säger Oliver.

Fusktegel sätts upp i hela lokalen. Det är besvärligare än riktigt tegel, tycker Adrian Norman från NCC. Fogarna måste göras i efterhand, till skillnad från vanligt tegel då de uppstår helt naturligt.
Fusktegel sätts upp i hela lokalen. Det är besvärligare än riktigt tegel, tycker Adrian Norman från NCC. Fogarna måste göras i efterhand, till skillnad från vanligt tegel då de uppstår helt naturligt.
Oliver Lundmark i sin blivande arbetsplats, han är nyanställd som kökschef. Foto: Yvonne Rönngren.
Oliver Lundmark i sin blivande arbetsplats, han är nyanställd som kökschef. Foto: Yvonne Rönngren.
Markus Richtman i den lokal som ska bli diskrum.
Markus Richtman i den lokal som ska bli diskrum.
Markus Richtman resonerar med elektrikern Roger Karlsson från ES Installation.
Markus Richtman resonerar med elektrikern Roger Karlsson från ES Installation.
Mie Johansson ser hur ventilationskillarna från Bravida kör in utrustning.
Mie Johansson ser hur ventilationskillarna från Bravida kör in utrustning.
Än sitter den gamla skylten kvar, men senast i maj ska det stå "Stadskällaren" här. Fr v kökschef Oliver Lundmark, samt verksamhetsansvariga Mie Johansson och Markus Richtman. Foto: Yvonne Rönngren.
Än sitter den gamla skylten kvar, men senast i maj ska det stå "Stadskällaren" här. Fr v kökschef Oliver Lundmark, samt verksamhetsansvariga Mie Johansson och Markus Richtman. Foto: Yvonne Rönngren.
Mie Johansson visar var restaurangen ska vara, intill de stora fönstren.
Mie Johansson visar var restaurangen ska vara, intill de stora fönstren.
Än finns gamla tapetprover på väggarna. Men snart har Adrian Norman på NCC monterat tegel istället, efter Mie Johanssons instruktioner.
Än finns gamla tapetprover på väggarna. Men snart har Adrian Norman på NCC monterat tegel istället, efter Mie Johanssons instruktioner.
Oliver Lundmark, Markus Richtman och Mie Johansson i luckan där all lagad mat ska passera. Foto: Yvonne Rönngren.
Oliver Lundmark, Markus Richtman och Mie Johansson i luckan där all lagad mat ska passera. Foto: Yvonne Rönngren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!