Center för klövhälsa skapar nya arbetstillfällen i Sikeå

Idag invigdes företaget Prevlys center för klövvård i Sikeå av länsrådet Lars Lustig och Patrik Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Robertsfors. Från början kommer två personer att arbeta i Prevlys webbutik som säljer klövvårdsprodukter som valts ut av certifierade klövvårdare.

Maria Forssell, Peter Forssell, Richard Åström och Gösta Forsén

Maria Forssell, Peter Forssell, Richard Åström och Gösta Forsén

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2018-02-14 13:07

I centret arbetas det med att ta fram nya metoder och produkter för att komma tillrätta med klövrelaterade problem och sjukdomar, vilket utgör bondens tredje största sjukdomskostnad.

Bakom satsningen i Sikeå står Prevly som drivs av paret Peter och Maria Forssell samt av Richard Åström och Gösta Forsén.

– Vårt mål är att vara ledande inom klövhälsa i Europa. Nu närmast vill vi vara starka i Sverige. Detta kommer på sikt att skapa ett flertal nya arbetstillfällen i Sikeå, berättar Prevlys vd Maria Forssell.

Prevly har lagt ut uppdraget att driva webbutiken på det sociala företaget RTAS (Rätten Till Arbete Sysselsättning) som bedriver verksamhet i Sikeå och i Skellefteå.

– Det här innebär att vi får ett helt nytt ben att stå på. Vi har redan anställt två personer till webbshoppen och det verkar finnas goda utsikter att det kan bli fler, säger RTAS vd Jörgen Sehlin.

Att Prevly valde att etablera sig i Robertsfors beror på flera faktorer.

– Men först och främst för att är det en bygd med många lantbruk och en kommun som valt att satsa på de gröna näringarna, berättar Maria Forssell.

– Robertsfors är faktiskt Sveriges kotätaste kommun och vi tror på en ljus framtid för de gröna näringarna. Vi är mycket glada över att Prevly valt att slå sig ner i Sikeå. Jag är också övertygad om att Peter och Maria Forssell på många olika sätt kommer att bidra till näringslivsutvecklingen här, säger Patrik Nilsson.

Prevlys kunder utgörs både av mjölkbönder och av klövvårdare i hela Europa. Idag har företaget bland annat 50 av Sveriges cirka 90 klövvårdare som kunder.

– Tillsammans med våra kunder vill vi driva en proaktiv utveckling av basnäringen, jordbruket, berättar Peter Forssell.

Modellen är skalbar och principen för klövvård är i stort sett den samma i hela Europa. I Tyskland finns ungefär 1 200 klövvårdare som når ut till alla Tysklands mjölkbönder. I Norden, Tyskland och Frankrike finns totalt cirka 10 miljoner mjölkkor som ska klövas 2-4 gånger per år.

Prevly ser en stor potential i att satsa på klövhälsa eftersom den är avgörande för hållbara jordbruk. Bristande klövhälsa påverkar inte bara kornas beteende och orsakar dem lidande, det resulterar även i ett inkomstbortfall för djurhållaren.

– Klövsjuka kor har bland annat kortare livslängd vilket innebär ökade rekryteringskostnader, nedsatt fruktsamhet, minskad avkastning och större risk för att utveckla andra sjukdomar såsom juverinflammation. Klövsjukdomar har därför rankats bland de mest kostsamma sjukdomar som drabbar mjölkkor, säger Maria Forssell.

Av klövsjukdomarna anses klövsulesår som den mest kostsamma. Ett veterinärbehandlat klövsulesår beräknas kosta cirka 5 300 kronor. Det innebär en årlig kostnad för svensk mjölkproduktion uppemot en kvarts miljard kronor.

– Det finns mycket stora vinster med en förbättrad klövvård, konstaterar klövvårdaren Jörgen Wiklund, Wiklunds Klöv och Lanttjänst i Sikeå som sitter i styrelsen för Svenska klövvårdsföreningen.

Utvecklingen inom mjölkproduktionen går från mindre mjölkbesättningar till allt större gårdar vilket ställer högre krav på hygien och metoder för att förebygga god klövhälsa hos djuren. När fler djur samlas på samma yta ger det också utrymme för smittspridning till en större grupp djur.

– Därför är det av stor vikt att ändra på det förhållandet och tillhandahålla nya metoder som förebygger och fungerar i alla typer av stall med mjölkkor, säger Peter Forssell.

Han konstaterar att även om det finns skillnader i regelverk så vill man ta hand om sina djur. I juni samlas EDF, European Dairy farmers, för att bland annat diskutera förebyggande klövhälsa. Ämnet klättrar allt högre på den Europeiska agendan och det visar på att allt fler fått upp ögonen för området. Sverige har tagit stafettpinnen i frågan via exempelvis SLU och Växa samt att klövpengen 2016 infördes av jordbruksverket. Det finns idag ett 90-tal certifierade klövvårdare i Sverige som valideras via en yrkesutbildning på Biologiska Yrkeshögskolan BYS och Svenska klövvårdsföreningen och alla jobbar för en ökad klövhälsa.

– Vi kan konstatera att klövhälsan är viktig och Sverige ligger i framkant bland annat genom forskning och införandet av certifierad klövvårdare, avslutar Peter Forssell.

Maria Forssell, Peter Forssell, Richard Åström och Gösta Forsén
Maria Forssell, Peter Forssell, Richard Åström och Gösta Forsén
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!