- Huvudslutsatsen är att vi har fortsatt ett väldigt utmanande ekonomiskt läge för Sverige, vilket beror på att vi har betydande ekonomiska svårigheter i omvärlden, sade han vid en pressträff på torsdagen.
Prognoserna för världsmarknadsutvecklingen har skruvats ned under sommaren. Det beror på att utfallet varit svagare än förväntat för Europa, samt att det tillkommit en oro för att tillväxten i framför allt Kina blir svagare än man tidigare trott. Delvis beror detta också på en osäkerhet kring hur länge USA:s Federal Reserve och andra centralbanker kommer att ligga kvar med en expansiv penningpolitik.
Siffrorna för svensk del pekar enligt Borg på fortsatt låg tillväxt 2013 och 2014 och fortsatt svag utveckling på arbetsmarknaden. Den svagare utvecklingen i omvärlden har delvis balanserats av stabil inhemsk efterfrågan.
- Vi har alltjämt ett basläge där vi ska tillföra energi till svensk ekonomi. Det behövs en mer expansiv finanspolitik, sade Borg.
Exakt hur, och om det fortfarande handlar om ett femte jobbskatteavdrag, ville han inte säga. Det kommer att meddelas i samband med budgetgenomgången på Harpsund senare i sommar.
Så mycket nytt om regeringens syn på den svenska ekonomin och vilka satsningar som kan väntas, avslöjade inte Anders Borg. Men han pekade på att det kommer satsningar i kommande budget för 2014, som är ett valår.
Nordeas ekonom Andreas Wallström räknar med budgetsatsningar på storleksordningen 25 miljarder kronor för nästa år.
- Och det är ganska mycket, särskilt om man beaktar att det är ganska stora underskott i de offentliga finanserna. Utrymmet är inte så där väldans stort, säger han.
Ett extra jobbskatteavdrag, det vill säga lägre skatt på arbetsinkomster, och allmänna förbättringar för hushållen är Nordea-ekonomernas bästa tips.
- Han krattar manegen för en expansiv budget, säger Knut Hallberg, ekonom på Swedbank.
Han tolkar Borgs uttalande som att det snarare kommer mer än mindre pengar i höstbudgeten än vad han och andra bedömare räknat med tidigare. Hallbergs tips ligger nu på 25-30 miljarder kronor.
- Opinionsläget talar också för det, säger Hallberg och pekar på de låga stödet för Alliansregeringen i dagsläget.