Bonniers vd avgår

Mediekoncernen Bonniers vd Jonas Bonnier lämnar vid det kommande årsskiftet vd-rollen efter sex år på posten. Arbetet med att rekrytera en efterträdare inleds omgående, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Ekonomi, näringsliv & finans2013-05-29 11:59

Efter årsskiftet ska Jonas Bonnier vara arbetande styrelseordförande för Bonnier Corporation i USA.

Jonas Bonnier skriver i en kommentar att Bonnier har "kommit en bra bit på väg i att ställa om koncernen för morgondagen".

"Med 7,5 miljarder kronor i tillgänglig likviditet är Bonniers finanser dessutom starka. För mig känns det som rätt tillfälle att lämna över stafettpinnen", skriver han.

Bonniers styrelseordförande Carl-Johan Bonnier säger att vd-bytet sker på Jonas Bonniers eget initiativ.

- Han har bestämt sig för att sluta. Och det får väl han svara på varför han har bestämt sig.

TT: Styrelsen har inte tagit något initiativ i den här riktningen?

- Nej, styrelsen har inte hunnit diskutera frågan. Det kommer vi att göra nästa vecka.

Carl-Johan Bonnier blev inte särskilt överraskad av beskedet att Jonas Bonnier vill sluta, säger han.

- Det är ett tufft jobb och det har varit en utmanande period med en väldigt stark omstrukturering av mediemarknaden.

Branschtidningen Resumé - som hade uppgifter om vd-bytet innan pressmeddelandet skickades ut - beskriver Jonas Bonniers tid som vd som mycket tuff. Han har kritiserats hårt för flera affärer, såsom köpet av tidskrifter i USA för 3 miljarder och köpet av Canal Plus (numera C More) i Sverige för cirka 3,5 miljarder kronor.

Den kritik som riktats mot Jonas Bonniers storaffärer har inte "spelat in på något sätt" när han bestämt sig för att sluta, tror Carl-Johan Bonnier.

- Man får ta kritik som företagsledare i ett stort företag. Det är ofta personer som inte är nöjda. Men vi är väldigt långsiktiga i våra affärer. En och annan affär kan gå bra eller dåligt, det är inte avgörande.

- Jag beklagar att Jonas Bonnier har beslutat att lämna vd-skapet. Han har gjort ett mycket bra jobb, säger Carl-Johan Bonnier, som bland annat hänvisar till att koncernen har förstärkt sin finansiella ställning.

TT: Det finns de som tvärtom hävdar att Bonnier är alldeles för högt belånat, vad säger du till dem?

- Vi upplever inte att det finns någon som helst oro för vår finansiella ställning. Vi har en skuldsättningsgrad på 0,7 efter de affärer som vi har gjort under våren. Det är en för oss bra balans mellan skuld och eget kapital, och vi känner oss väldigt trygga med det.

Bonniers omsättning sjönk i fjol med två procent till 29,2 miljarder kronor. Resultatet före skatt blev en förlust på 217 miljoner kronor, vilket kan jämföras med en vinst året före på 664 miljoner kronor.

"Huvudparten av försämringen jämfört med föregående år härrör från resultatnedgången i de under tidigare år mycket lönsamma bok- och broadcastingverksamheterna", skrev Bonnier när bokslutet presenterades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!