Bolidenborna har många idéer om framtiden för Gillervattnet

482 Bolidenbor tog under förra veckan chansen att tycka till om vad som hända med Gillervattnet och det gamla dagbrottet när efterbehandlingen. “Ett undervattenshotell med en trampolinpark ovanpå vattenytan och man åker tunnelbana under vattnet in till hotellet.”, tyckte en elev på Bolidenskolan.

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2017-11-20 16:38

Under en hel vecka har företaget Boliden och Cedervall arkitekter genomfört ett flertal medborgardialoger och workshops i Boliden. Detta för att ta reda på hur befolkningen vill att det gamla dagbrottet och Gillervattnet där Boliden gamla sandmagasin ligger ska användas i framtiden.

– Önskemålen sträcker sig från ett kasino till plats för en Max- eller Big Smajl-restaurang. Men främst vill Bolidenborna att området ska användas till olika former av fritidsaktiviteter, säger Matt Baida, landskapsarkitekt, Cedervall Arkitekter.

När Norran Affärsliv når honom under måndagen är han ganska trött efter de intensiva dagarna i Boliden som avslutades med ett offentligt möte i söndags där man presenterade de idéer som Bolidenborna har.

– Mest slående har varit hur positivt eleverna på låg- och mellanstadiet ser på framtiden i Boliden, berättar Matt.

Han har  insett hur viktigt aktiviteter på fritiden är för Bolidenborna.

– Det som förvånade mig en aning var att det förutom sportaktiviteter också finns ett så rikt kulturliv i Boliden.

Innan australiensaren Matt Baida hamnade hos Cedervall Arkitekter forskade han kring vad som händer med gruvsamhällen runt om i världen när driften läggs ner.

– Jag har varit med om ett flertal liknande satsningar som Boliden nu gör med Gillervattnet. Det skapar en positiv anda om de som bor i samhället får möjlighet att tycka till om hur bolaget ska ge tillbaka landskapet till samhället, säger han.

I Boliden har 482 personer av de cirka 1 500 invånarna engagerat sig i projektet på olika sätt. Förutom att vara med på workshops och möten har de även kunna lämna sina synpunkter via Facebook eller i en enkätundersökning.

Några fler förslag från eleverna på Bolidenskolan:

“En skog med trädkojor, där man kan vara med sin klubb.”

 “Jag vill att dom ska bygga ett köpcenter, så pappa kan jobba där och slippa pendla mellan Skellefteå - Boliden varje morgon. Då kan jag och mina vänner fara och shoppa och fika utan att behöva fara till Skellefteå."

“Dom måste bygga sjukhus till gamla människor eller bowlinghall till dom, då dom inte har något att göra.”

– I slutet av januari kommer vi tillbaka till Boliden för att berätta om de slutsatser som vi dragit från den här veckan. Sedan ska det tas fram en masterplan för området, avslutar Matt Baida.

2018 kommer Boliden att avsluta den tekniska efterbehandlingen av Gillervattnet och 2020 avslutas efterbehandlingen av det gamla dagbrottet i Boliden.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!