– Under stora delar av året har vi ett överskott av spillvärme som skulle kunna användas i fjärrvärmenätet och då till exempel kunna värma upp vattnet i badhuset. Men ännu har vi inte fått någon fråga om detta från Skellefteå kommun, säger Ann Lundholm, informationschef vid Boliden Rönnskär.
Rönnskär levererar redan idag fjärrvärme till närområdet via det befintliga fjärrvärmenätet.
Ann Lundholm konstaterar att badhuset står för en mycket värdefull samhällsservice i Skelleftehamn.
– Det har genom åren nyttjas mycket av de anställda på Boliden Rönnskär för fritidsaktiviteter .
Erik Fahlgren, ordförande för Skellefteå arbetsgivargrupp inom Teknikföretagen är mycket positiv till innovationsupphandlingar.
– Men det är ju inte företagen som styr beslutsprocessen när det gäller offentliga upphandlingar så det är upp till de olika offentliga aktörerna att våga sig på detta nya sätt att hantera upphandlingar. Innovationsupphandling kan både spara pengar och bidra till nya idéer som ger ett mervärde, säger han.
Konceptet innovationsupphandling lyfts fram av regeringens nationella upphandlingsstrategi som presenterades i juni 2016. I den strategin poängterar regeringen vikten av att involvera potentiella leverantörer, branschorganisationer och andra aktörer i god tid innan kraven i upphandlingen utformas. Definitionen på innovationsupphandling är enligt strategin ”En upphandling som främjar utveckling och införande av nyskapande och bärkraftiga lösningar, innovationer”.
Ordet innovation i innovationsupphandling syftar dock inte på att en innovation upphandlas.
– Om det är en innovation vet man ju först när det visar sig bli en lyckad användning men konceptet främjar helt klart innovation eftersom det efterfrågar eller tillåter nya lösningar, menar Erik Fahlgren.
Varje år upphandlar svensk offentlig sektor varor och tjänster för cirka 630 miljarder kronor. De områden som ofta lyfts fram som lämpliga för innovationsupphandling är äldreomsorg, smarta städer, klimatutmaningen och digitalisering.
Västerås Stad har blivit något av ett föredöme för hur man arbetar med innovationsupphandling inom äldreomsorg. Det har då främst handlat om e-hemtjänst.
Region Skåne är en annan förebild inom området. De har gjort en lyckad innovationsupphandling av engångsförkläden som används inom sjukvården. Deras ambition var att ersätta de fossilbaserade förklädena med likvärdiga produkter, tillverkade av förnyelsebara, klimatsmarta råvaror. Eftersom detta var produkter som ännu inte fanns på marknaden insåg Region Skåne att de måste stimuleras fram. Detta gjordes via ett pilotprojekt med ekonomiskt bidrag från Energimyndigheten.
Den vinnande produkten från Gaia Biomaterials ökade andelen förnybart material från 84 till 91 procent, samtidigt som det blev 25 procent billigare. Dessutom förbättrades förklädets utformning, design och upplevda kvalitet avsevärt. Ytterligare positiva effekter uppnåddes genom att förklädena nu närproduceras i Helsingborg, att maskinerna för produktionen beställs från FAS i Arlöv och att råvaror hämtas från inhemska leverantörer – bland annat i form av stärkelse från Kristianstad och krita från Örebro.
För Region Skåne innebar pilotprojektet inte bara att man lyckades stimulera fram en utveckling som lett till en klimatneutral produkt. Dessutom lyckades de skapa en modell för hur en innovationsupphandling kan genomföras och de intog en ledande position i Sverige när det gäller innovationsupphandling inom miljöteknik.
Erik Fahlgren tror att det finns en stor osäkerhet hos kommunerna kring hur de ska hantera innovationsupphandling.
– Skellefteå kommun borde kunna använda det på ett par projekt varje år för att "ge idéerna plats, avslutar han.
Skellefteå kommun borde kunna använda det på ett par projekt varje år för att ge idéerna plats.