BizBuz fortsatte på tisdagen med en rad seminarier. Ett av dessa hade rubriken "Den Framtida Staden". En av talarna var Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef på Riksbyggen.
Hon konstaterar att det handlar om att vidta faktiska åtgärder för att kunna göra skillnad.
– I vårt kunderbjudande kan nämnas Positive Footprint Housing, vårt stora projekt i Göteborg där vi samarbetar med forskare och studenter. Exempelvis skapar vi nya boendemiljöer där det går att leva utan bil och där boende delar på saker för att minska sin konsumtion.
Bland annat testar man i Göteborg ett nytt koncept med lagring av solenergi i husen.
– Vi tar hand om de batterier som bussarna byter ut och som fortfarande har mycket kräm kvar i sig.
En annan sak som Riksbyggen tagit fasta på i projektet är att testa klimatbelastningen på produkter som används i byggandet.
– Trä vann jättestort över betongen och när vi satte press på betongtillverkarna lyckades de nästan komma ner till samma nivå som träet, säger Charlotta och berättar att företaget Cementa nu har visionen att deras betong ska vara helt koldioxidfri år 2030.
Riksbyggen finns också med i Nordens största stadsutvecklingsprojekt Älvstaden i Göteborg.
– Här ska man ha ett socialt blandat socialt boende med blandade upplåtelseformer och olika typer av hyresnivåer. Det är både ett kontroversiellt och hyllat projekt.
Charlotta Szczepanowski lyfter slutligen fram HSB:s projekt HSB 100 där det ska byggas bostäder för människor med genomsnittliga inkomster.
Christina Friberg, stadsutvecklare vid Fastighetsägarna, berättar bland annat om konceptet BID, Business Improvement District, som handlar om att lyfta ett område. Hon konstaterar att det finns många exempel på sådana projekt i USA och i England.
– I Sverige har detta genomförts i området Sofielund i Malmö där ett 40-tal fastighetsägare deltagit för att lyfta ett stökigt område. Ett annat exempel är Kungsgatan i Eskilstuna där 14 fastighetsägare stått för 70 procent av finansieringen. Hornstull i Stockholm är också värt att lyfta fram. Där har fastighetsägarna, staden och SL satsat på att skapa en av Stockholms mest spännande mötesplatser, berättar Christina.