På BizBuz i Skellefteå berättade Paul Mullins från Liverpool Destination Services i torsdags om hur Liverpool gick från att vara en nedsliten stad med få turister till en turiststad i världsklass och hur kulturen spelade en avgörande roll för stadens utveckling.
– Ingen reser till en stad för att titta på industrilokaler, konstaterar Paul Mullins.
Hamnstaden Liverpool har en mycket intressant historia med en spekulativ tillväxt inom handeln under 1700-talet.
– I början av 1900-talet nådde Liverpool sin topp. 1830-1930 lämnade nio miljoner personer Europa via Liverpool för att starta ett nytt liv i USA, berättar Paul.
När Storbritannien allt mer närmade sig övriga Europa låg Liverpool på fel sida av landet.
– 60-70 och 80 talet var tuffa tider i Liverpool med massarbetslöshet, befolkningsminskning och dåligt självförtroende. Det hela kulminerade 1981 med upproret i stadsdelen Towteth som gav Liverpool ett dåligt rykte i hela världen.
Nu gällde det för staden att göra något för att förändra situationen.
– Och turismen var en väg framåt.
Restaureringen av förfallna Albert Dock från 1839, som genomfördes i slutet av 1980-talet, blev början på en ny era i Liverpool.
– Det var helt klart en vändpunkt. Här öppnade muséer, gallerior, restauranger och barer...Sedan har utvecklingen av staden skett gradvis. Liverpool fick mycket pengar från EU och vid folkomröstningen om brexit röstade majoriteten av liverpoolborna mot ett utträde ur EU.
Liverpool ansökte om att bli Europas kulturhuvudstad och 2008 blev detta verklighet.
– Vi trodde inte att vi skulle vinna och blev mycket överraskade när beskedet kom. Samtidigt insåg vi att nu måste vi leverera. På fem år gjorde vi 30 års arbete. Det byggdes shoppincenter, konferenslokaler och mycket annat, berättar Paul Mullins som då var turistchef för Liverpool City Region.
Han räknar upp en mängd siffror med gästnätter, besökare och annat som visar på hur framgångsrik satsningen var.
Under kulturhuvudstadsåret genomfördes en mängd kulturevent och det har man fortsatt med i Liverpool sedan dess.
– Vi har verkligen insett vilken effekt stora kulturevent har. Och de ska inte bara genomföras i centrum utan även utanför stan.
När det gäller utvecklingen i Liverpool, som numera blivit en mycket attraktiv turiststad, som inte bara har Beatles och fotbollen som dragplåster, menar Paul att det fanns en stor utmaning.
– Och det var att få alla aktörer att dra åt samma håll och skapa en gemensam vision för utvecklingen i Liverpool. Det lyckades vi till slut med, avslutar han.