I går hoppades boende i Sakajärvi på att så svar på hur det blir med flytten från byn. Men så blev det inte. "Svammel", säger Katarina Sundelin.
Hon är kritisk till mötet som lämnade byborna med fler frågor än svar. Förhoppningen var att de boende skulle få svar på hur ersättningsmodellen kommer att se ut.
– Det var precis så som vi förväntade oss, de sa som vanligt ingenting, säger hon.
Den utökade brytningen i Aitik är orsaken till att byarna Sakajärvi och Liikavaara måste tömmas. Bolaget har ett tillstånd som tillåter en ökad produktion på 45 miljoner ton per år. Byarna ska vara avvecklade 2020 respektive 2023, vilket kom som en chock i våras för de boende som trodde att en flytt låg längre fram i tiden.
– Det vi fick veta i går var att man inte utrett färdigt trots att konsulterna menar att 1 400 meter är ett avstånd man inte kan ha bebyggelse på, säger Katarina Sundelin.
Hon anser att Boliden i dagsläget måste veta vilken ersättningsmodell man ska arbeta efter.
– Blir det ersättningsfastighet eller pengapåse? De sa att de inte vill säga det än. Det är en jävla massa svammel, säger hon.
Hon lämnade mötet med stor besvikelse och känner det som att Boliden leker med bybornas liv. Hon anser att kommunen måste lägga större press på Boliden och vill känna att hon som medborgare har kommunens stöd i ryggen.
– Att inte veta är värre än att inte ha något att förhålla sig till, säger hon.
Kommunalrådet Lars Alriksson (M) säger att kommunen kommer att hjälpa till i den utsträckning de kan.
– Vi tittar på möjligheter att skapa en ny by och har bett byborna komma med förslag på nya platser.
– Det ser ut som att det är ett stort engagemang mellan LKAB och kommunen men det har att göra med att Malmberget är detaljplaneplanerat område. Det betyder att kommunen måste lyfta detaljplanerna och måste säkerställa nya områden. Vi har inte samma påverkansmöjligheter när det gäller Aitik, möjligheterna att påverka är betydligt mindre, säger han.
Finns det något ni kan göra för att skynda på processen?
– Vi kan inte göra så mycket mer än att önska att beskeden ska komma så tidigt som möjligt. Bolidens interna processer måste vara klara innan nästa steg tas, säger han.
Christine Nilsson, kommunikationschef på Boliden gruvor, beklagar att bolaget ännu inte kunnat ge något besked till byborna.
På mötet sades det att Boliden inte vill ge något besked om ersättningsmodellen. Betyder det att ni vet hur den ska se ut?
– Nej, det gör det inte. Vi vet inte i dagsläget hur ersättningsmodellen ska se ut, säger hon.
Hur kan ni inte veta det ännu?
– Vi har jobbat med en förstudie i Liikavaara som skulle varit klar i december men som har dragit ut på tiden. Vi kan inte gå vidare i processen innan förstudien är klar. Vi måste vara färdiga med utredningarna innan vi kan gå vidare till nästa steg, säger Christine Nilsson.
Förstudien beräknas vara klar under första kvartalet år 2017 och då ska byborna också få besked om hur ersättningsmodellen ska se ut.
Monica Olofsson Norrbottenskuriren