Avtalsförhandlingar: Påsken blir avgörande i lönematchen

Orosmolnen blir allt större när det handlar om hur avtalsrörelsen ska kunna slutföras. De flesta av oss löntagare har avtal som löper ut den första april. Parterna står långt i från varandra och nu börjar varsel att läggas.

Ekonomi, näringsliv & finans2016-03-25 18:00

Mars är något av en avgörande månad för miljontals löntagare. Det så kallade "märket" som fastställs genom industrins löneavtal riskerar att försenas. Just industrins avtal brukar styra lönebildningen för andra branscher.

Kraven från industrifacken ligger på 2,8 procent. Alla LO-fack ställer sig inte bakom dessa krav. Facken för drygt en miljon LO-anslutna medlemmar kräver mer än "märket", exempelvis Hotell- och restaurang, Byggnads och Målareförbundet.

Löneutrymmet

I påskhelgen kommer de centrala parterna att samlas för en uppgörelse. De får hjälp av de så kallade opartiska ordförandena, en form av medlare. Det går inte att ta miste på de signaler som kommer, risken för konflikt ökar för varje dag.

De stora stridsfrågorna under slutförhandlingarna är löneutrymmet och avtalens längd. För facken är också frågan om deltidspension eller flexpension viktig. I början av mars lade de opartiska ordförandena fram en skiss på ett tvåårigt avtal. Med vissa förbehåll fick skissen klartecken från facken med arbetsgivarna gav tummen ner.

Som första fackförbund har Målareförbundet varslat om stridsåtgärder. Den 8 april kan 260 målare gå ut i strejk om inget avtal har nåtts. Är då inte industrin klar med sitt "märke" kan det bli svårare för medlare och arbetsgivare att "hålla emot" lönekraven, så kallad "huggsexa" kan bryta ut i avtalsmatchen.

Varslet från Målareförbundet berör drygt 30 tillfälliga arbetsplatser och fyra hela företag. Målareförbundets krav ligger på 3,2 procent med en 12 månaders avtalsperiod. Bland de företag som kan komma att drabbas av konflikten märks Skellefteå Måleri Golv AB.

På den offentliga sidan kan det också bli tufft att komma överens. Undersköterskorna i Kommunal kräver bland annat extrapengar.

Lönenorm.

Procentsatsen i industrins avtal är sedan två decennier tak och golv för löneökningarna på den övriga arbetsmarknaden. Nu har dock LO-samordningen havererat, vissa fack kräver mer än "märket" vilket kommer skapa stora bekymmer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!