Arctic Game Lab ger sig ut på landsbygdsturné

6-9 mars genomför Arctic Game Lab en turné runt om i Skellefteå kommun. I Burträsk, Lövånger, Byske och Boliden presenteras möjligheterna att kunna jobba med spelutveckling på landsbygden.

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2017-02-20 14:25

Arctic Game Lab har fått 100 000 kronor i stöd från Leader Skellefteå Älvdal för att genomföra en förstudie kring förutsättningarna för att skapa mötesplatser mellan landsbygdsföretag inom de kulturella och kreativa näringarna och spelindustrin.

– Dessutom ska vi undersöka förutsättningar för mobila spelutvecklingslab, säger Johan Linder som är en av projektledarna.

Han bor själv i Burliden där man sedan 2007 har tillgång till bredband via fiber.

– Jag jobbar hemifrån en dag och veckan och på kvällarna. Min fru jobbar helt och hållet hemifrån med att göra Föreningen Datorhjälp i Släktforskningens medlemstidning, berättar  Johan.

Tillsammans med Magnus Johansson och Michael Stenmark från Arctic Lab ska han nu ge sig ut på turné med målet att göra det möjligt för ungdomar på landsbygden att arbeta med spelutveckling.

– På så sätt förbättras möjligheterna att bo och leva utanför staden. Vår förhoppning är att kunna tända lågan hos eldsjälar som vill vara kvar på eller flytta ut på landsbygden, säger Magnus Johansson.

Han konstaterar att spelindustrin är en av Sveriges snabbast växande branscher. I norra Sverige görs flera initiativ för att stötta branschen. Arctic Game Lab, som är ett samarbete mellan kommunerna Skellefteå, Luleå, Piteå och Boden, är ett exempel på detta liksom satsningen i Sundsvall där Åkroken Science Park fördelar flera miljoner kronor till nystartade spelföretag.

– Spelföretagen kan i många fall vara små utvecklingsteam som köper in de tjänster de behöver, allt från grafik, ljudeffekter, programmering och manus till mer traditionella företagstjänster inom marknadsföring, juridik och ekonomi. Den typen av tjänster kan oftast distribueras digitalt och kan produceras var som helst. De som vill vara verksamma på landsbygden måste bygga egna nätverk men vad vi kan ge dem är verktyg och kontakter, säger Johan Linder.

Projektledarna betonar att eftersom Skellefteå kommun har ett väl utbyggt fibernät finns även möjligheten  på landsbygden att arbeta digitalt med världen som marknad.

– För att stärka befintliga företagare på landsbygden samt öka attraktiviteten för nya företag att etablera sig utanför centralorterna behövs nya typer av nätverk, mötesplatser och arbetsmetoder, säger Magnus.

Många företag som idag finns på landsbygden saknar upparbetade kontakter med spelbranschen och även till viss del saknas också kunskap om vilka tjänster som efterfrågas.

– Det vi ska undersöka är på vilket sätt företagare kan samverka och vilka behov av investeringar som behövs för att kunna vara konkurrenskraftiga tjänsteleverantörer till spelbranschen, berättar Johan.

Förstudien kommer främst att inkludera byar i Skellefteå kommun.

– Ett genomförandeprojekt kan sedan även involvera byar inom hela Skellefteå Älvdal-området där Malå och Norsjö ingår, avslutar Magnus Johansson.

Förutom information om spelindustrin kommer deltagarna på träffarna även att få pröva på VR.

Turnén  börjar i Burträsk den 6 mars. Den 7 mars dyker de upp i Lövånger, den 8:e i Byske och det hela avslutas i Boliden den 9 mars.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!