– Jag har 60 procent av mina jobb i Stockholm och då är det naturligt att också finnas på plats där. Men eftersom det blivit billigare att flyga till och från Skellefteå kommer jag att ha kvar min bas här, berättar han.
Han största kunder är företaget Prevent som arbetar med arbetsmiljöutbildningar, Axfood-koncernen och talarförmedlingen Talarforum. Mikael har skapat sig ett namn som föreläsare inom arbetsmiljö och folkhälsa. Till exempel kommer han att vara en av talarna när arbetsmiljöeventet "Gilla Jobbet" i april ger sig ut på turné i landet. De kommer att göra nedslag i Malmö, Falun, Umeå och Göteborg.
Gilla Jobbet är arbetsmarknadens parters satsning för att inspirera till ett förebyggande och hälsofrämjande arbetsmiljöarbete på landets arbetsplatser.
– Det är en fjäder i hatten att de vill ha mig med på den turnén, säger Mikael Rehnberg.
Norran Affärsliv träffade honom onsdags när han höll en inspirationsföreläsning på The Great Northern i Skellefteå arrangerad av samverkansprojektet Smart Tillväxt. I detta projekt arbetar Skellefteå, Piteå och Ävvsbyns kommun tillsammans för att skapa förutsättningar för ökat nyföretagande, fler nya innovationer, ökad tillväxt i befintliga företag och fler växande företag i nya och befintliga branscher.
Under föreläsningen ger Mikael Rehnberg många konkreta tips på verktyg för att skapa idérika, tidseffektiva och produktiva arbetsplatser.
Han börjar med att konstatera att alltför många företag nöjer sig med att göra en undersökning av arbetsmiljön, till exempel via en medarbetarundersökning
– Men det räcker inte utan man måste också följa upp vad som kommer fram i undersökningarna. Görs inte detta kan undersökningen istället leda till att arbetstillfredsställelsen sjunker, säger Mikael Rehnberg.
Han menar att det alltför ofta finns brister i kvaliteten på mätningarna och även i det vidare arbetet med resultaten.
När det gäller stress berättar Mikael att de som löper risk att bli utbrända sällan är korttidssjukskriva.
– Dessa personer är i regel lojala mot företaget och kämpar på ända tills dess att de blir långtidssjukskriva på grund av stress.
Han menar att orsaken till att arbetsmiljön inte är bra ofta beror på en kombination av saker som berör människan, tekniken och organisationen - MOT.
Mikael Rehnberg presenterar en tallriksmodell av åtgärder som kan bidra till att man håller sig frisk
– I den ingår att ha en bra sömn, ta sig tid till återhämtning, få utlopp för sin kreativitet på fritiden, leva ett socialt liv, träna och då gärna både styrka och kondition. Det är nödvändigt att släppa tankarna på jobbet när man står med barnen i pulkbacken, säger han.
För att visa vad den stressrelaterade ohälsan kan kosta ett företag tar han siffror hämtade från ett webbaserat arbetshälsoekonomiskt redskap. Redskapet, som baserar sig på ett arbetshälsoekonomiskt analysverktyg från Karolinska institutet, är skapat av företaget Flow Module som Mikael samt Kenny Westermark och Kim Brännström startat upp under hösten.
– I vår kalkyl får man ett produktionsbortfall på nio procent vid en hög stressnivå. Men detta är lågt räknat och det kan vara betydligt mer än så. När man är mycket stressad raglar man omkring i korridoren och får inte speciellt mycket uträttat.
Slutligen passar Mikael på att varna för öppna kontorslandskap och slå ett slag för bra ventilation i lokalerna.
– Om man behöver koncentrera sig i sitt arbete är det ingen bra lösning med ett öppet kontorslandskap och det är inte heller lönsamt att strypa ventilationen för att spara pengar. En god fysisk arbetsmiljö ökar produktiviteten hos medarbetarna, avslutar han.