Jämfört med för ett år sedan har arbetslösheten sjunkit i alla län bortsett från Skåne, där den legat still på 10,6 procent, enligt siffror från Arbetsförmedlingen (AF).
En blomstrande gruvnäring ligger till grund för att arbetslösheten i Norrbottens län nu ligger på 8,4 procent, under riksgenomsnittet.
- Det medför att hela arbetsmarknaden går bra - transportnäringen följer nära på, det byggs bostäder, tjänstesektorn och servicenäringarna växer, säger Göran Nilsson, marknadschef för Norra Norrland på Arbetsförmedlingen (AF).
- Det är en väldigt hög investeringsnivå i Norrbotten. Den enda regionen som har en högre tillväxt är Stockholm.
I slutet av februari uppgick antalet inskrivna arbetslösa hos AF, öppet eller i program med aktivitetsstöd, till 404 000 personer. Det motsvarar 8,5 procent av arbetskraften. Det är närmare 16 000 färre än för ett år sedan.
Arbetslösheten bland ungdomar, 18-24 år, uppgick till 16,2 procent av den registerbaserade arbetskraften, en minskning med 1,7 procentenheter jämfört med motsvarande månad året innan.
Enligt Göran Nilsson har personer som bara gått ut gymnasiet goda möjligheter att hitta ett jobb. Formella yrkeskunskaper efterfrågas inte nödvändigtvis.
- Det kan räcka att man kan visa att man klarat att slutföra sina studier. Jobbgarantin för ungdomar har nära nog halverats de senaste 3-4 åren.
En stor skillnad från 90-talskrisen, då arbetslösheten låg på 18-19 procent och var högst i landet. Samtidigt står många av de nära 11 000 personer som saknar jobb långt från arbetsmarknaden.
- När efterfrågan är så stor blir den diskrepansen väldigt tydlig, säger Göran Nilsson.
Högst arbetslöshet finns i Gävleborgs län, 11,9 procent, följt av Blekinge län där arbetslösheten är 11,3 procent. Lägst arbetslöshet har Uppsala län, med 6 procent. I Stockholm är arbetslösheten 6,7 procent.