EBM konstaterar att det skett en kraftig ökning av antalet anmälda fall av insiderbrott och otillbörlig marknadspåverkan de senaste åren. Myndigheten har därför intensifierat sin satsning på analytiker för spaningsarbete mot avancerad finansiell brottslighet under de senaste två åren.
Henrik Lundin, ekorevisor på rättsenheten på EBM, konstaterar att spaning alltid varit en naturlig del av arbetet mot konventionell brottslighet.
- Men på ekobrottsmyndigheten har vi inte jobbat så, lite grann på grund av att vi inte haft den kompetensen tidigare, säger han.
I sin senaste årsrapport konstaterar EBM att fortsatt turbulens på de globala finansmarknaderna med stor sannolikhet kommer medföra en ökning av ekonomisk brottslighet. Tidigare utgick utredarna främst från anmälningar för att i efterhand nysta upp misstänkta brott.
Nu bygger myndigheten i stället en organisation med poliser och analytiker för att ingripa i ett tidigare skede. Utifrån tips och information från andra myndigheter försöker de kartlägga nya företeelser och nya typer av brottslighet.
- Vi har ju tillgång till olika kriminalunderrättelseregister där man kan titta på speciella personer och försöka hitta mönster utifrån i vilka sammanhang de dyker upp.
Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet handlar det om hela 600 fall förra året, men det håller inte EBM med om. Enligt myndighetens siffror handlar det om drygt 260 fall - men även det är mer än en fördubbling sedan 2006.
- Jag tror att en orsak är den samverkan som Finansinspektionen och Ekobrottsmyndigheten har satsat på och den dialog vi har med andra institut, säger Martin Tidén, chefsåklagare på Finansmarknadskammaren.
Han misstänker att en orsak till att BRÅ:s statistik visar betydligt högre siffror kan vara att samma brott ofta anmäls flera gånger av olika institutioner, och att det då kan bli dubbelräkning i vissa fall.
Enligt EBM ledde 23 av de totalt 264 anmälda fallen av insiderbrott och otillbörlig marknadspåverkan till åtal 2012.