Allt större export från länet

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2016-03-15 15:14

Varuexporten från Västerbotten fortsätter att öka. Det visar färsk statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Trots svag tillväxt i världskonjunkturen och sjunkande råvarupriser globalt har exportvärdet från Västerbotten ökat över riksgenomsnittet. Och det är de små och medelstora exportföretagen i Västerbotten som står för ökningen.

Exportvärdet för Västerbotten ökade med 12 procent under 2014 och med ytterligare 8,3 procent under 2015. Det placerade exportutvecklingen i Västerbotten på en femteplats av Sveriges län 2015. Riksgenomsnittet i Sverige var 5 procent 2015.

I dag finns det totalt cirka 700 exporterande företag i Västerbotten, vilket är en ökning med cirka 35 procent sedan år 2000.

Statistiken från SCB visar även att största delen av exporten från Västerbotten går till vårt grannland Finland följd av Norge, Tyskland och USA. Varuexporten i Västerbotten domineras till stor del av produktområdet maskiner och övriga tillverkade varor. Övriga starka områden är utvinning av mineral samt träindustrin.

Sett till exportvärde per län och capita så ligger dock Västerbotten fortfarande på en låg nivå. Exportvärde per capita i Västerbotten är 47,7 (TSEK) där rikssnittet bland Sveriges 21 län är 119,9 (TSEK). Västerbotten tappade närmare 60 procent av sitt exportvärde 2009 och återhämtningen sker långsamt. Positivt är dock att Västerbottens ökade exportförsäljning bygger till stor del på små och medelstora företagens internationalisering. Små och medelstora bolag står i dag för cirka 56 procent av exportvärdet och bolag med över 250 anställda cirka 44 procent.

Sverige är en starkt utpräglad exportnation. Under 2015 har svenska företag exporterat varor till ett värde av 1 181 miljarder kronor vilket betyder att exporten motsvarar cirka hälften av Sveriges BNP. – För att landet ska utvecklas vidare är det viktigt att fler företag, framför allt små och mellanstora företag, ökar sin export genom att ta steget in på nya marknader. Detta betyder att alla vi aktörer inom det offentliga systemet oförtrutet måste jobba vidare med att stötta både befintliga och nya små och medelstora företag som vill ha rådgivning och stöd för att på ett smidigare sätt landa sin nästa internationella affär, säger Katharina Saalo, Business Swedens regionala exportrådgivare i Västerbotten.

Elin Olsson Affärsliv24

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!