15 restauranger och kaféer har valt att delta i nya Matfesten. Förutom den årliga skördemarknaden och SM-tävlingen i utomhusmatlagning går det nya konceptet ut på att besökarna går till de olika restaurangerna och kaféerna.
– Där har de själva valt vad som finns. Det kan vara en utökad meny med lokalproducerade råvaror eller andra erbjudanden, säger Monica Lindgren, föreningen Matfestens vänners nyvalda producent.
Exempelvis lagar Svansele vildmarkscenter mat vid Alhems trädgård. Nygatan 57 anordnar ostprovning, afterwork med champagne och en kväll med smårätter. Society Café erbjuder snittar med smak av Västerbotten och Stadskällaren utökar menyn med en ”Farmers Dinner” och anordnar skaldjursmarknad.
Utländsk husmanskost
En tillfällig ”pop up”-restaurang serverar mat från hela världen i Great Northerns lokaler.
– Santosh Hejmadi vid näringslivskontoret har haft ett prisat projekt som heter World Kitchen där han har hjälpt nyinflyttade personer från andra länder att skapa sina egna verksamheter. Husmanskost finns i hela världen, här serveras en samling av dem, säger Monica Lindgren.
Hon är inte oroad över att Matfesten för första gången inte har en matmarknad eller ett öltält med underhållning.
– Om vi ska få långsiktig beständighet måste vi se till att viljan kommer inifrån Skellefteå från restaurangerna själva. Det här är lite av ett mellanår för Matfesten, en nystart där vi börjar om från början. Det blir inte lika stort som tidigare år, men ett väldigt fokus på kvalitet, säger Monica Lindgren och fortsätter:
– Internationella matmarknaden kommer till Skellefteå helgen efter Matfesten. Där får de som vill gå runt och handla mat chansen att göra det.
Utan öltält och matmarknad har ni ingen fast punkt som ni hade i Stadsparken. Hur ska ni nå ut?
– Vi gör det vi mäktar med. Vår hemsida blir såklart en bas, men alla restauranger som är med har sina egna kanaler där de kan presentera vad de gör. Vi i Matfestens vänner blir mer som spindeln i nätet.
Detaljerna börjar falla på plats gällande uttagningen till SM i matlagning utomhus som ska hållas i Stadsparken inför publik på lördagen.
– Det här kom som ett brev på posten. Det är ett väldigt roligt evenemang att kunna anordna.
Stipendium till ung talang
Jurygruppen består av JonOskar Arnason, Bryggargatan, Anna Larsson, Nygatan 57 och Solgerd Stenberg.
– Solgerd är Skellefteås matmamma nummer ett. Hon har drivit Värdshuset Disponenten i Ursviken och golfrestaurangen, bland annat, och sysslade med lokalproducerat och skogens skafferi långt innan det blev en grej.
En fjärde jurymedlem, Sven-Erik Larsson, reser upp från Skövde där själva SM-finalen ska hållas. Han bedömer metodiken, såsom hur råvarorna hanteras och hur lagen sköter saker som svinn och hygien.
Matfesten gör även en insats för att lyfta unga mattalanger.
– Stadskällaren ska ge ett stipendium till en person på kockutbildningen i Skellefteå. Det känns viktigt.
Hur ser du att Matfesten utvecklas härifrån?
– Min förhoppning är att stans restauranger flyttar ut och gör något. Förut fanns Restaurangens dag i Skellefteå där restauranger flyttade ut och serverade mat under en dag. De hade en egen krögarförening, kanske kan de väcka liv i den? Vi tar ett år i taget, men jag gillar att vi har börjat rikta in oss på kvalitet och det lokala, säger Monica Lindgren.