Den 7 december beslutade FN:s kulturorganisation, UNESCO, att addera den napolitanska pizzatraditionen på organisationens världsarvslista för immateriella kulturarv. Nu finns det planer på att tillverka den speciella pizzasorten i Skellefteå.
Alhems trädgård, som beställt en vedugn, tänker tillverka pizzorna enligt de strikta regler som gör dem till just napolitanska.
– För det krävs en speciell tillverkning och ett speciellt recept där jäsningen är viktig. En vedeldad ugn är ingen garanti för att en restaurang gör napolitansk pizza. De flesta gör ändå vanliga pizzor, säger Hans-Jörgen Ramstedt.
Han berättar att pizzan ska gräddas i drygt 450 grader och ligga i ugnen mellan 60–90 sekunder.
– Tar det längre tid, så går det inte. Det ska vara kvar vätska i pizzan. Så det är många tekniska delar.
Målet är att Alhems trädgård i framtiden ska bli officiellt certifierad i att baka pizzasorten.
– Det är en organisation i Italien som utfärdar certifikatet. Den ser till att alla regler, som omgärdar pizzan, följs, säger Hans-Jörgen Ramstedt.
När kommer ni börja servera pizza?
– Vi jobbar med bygglov, med att ställa i ordning lokalerna och i januari kommer vedugnen. Förhoppningen är att kunna börja i slutet av februari eller i början av mars.
Hans-Jörgen berättar att han fått förfrågningar om att erbjuda mat på Alhems trädgård. Något man alltså nu ska satsa på.
– Vi vill fortsätta på det italienska temat, vara unika och göra något som ingen annan gör i Skellefteå. Vi gjorde det med glassen och nu vill vi göra det med pizzan också, säger han.
Som Norran tidigare berättat, så ska en annan vedugnspizzeria inom kort slå upp portarna på Mullberget. Det är inget som oroar Hans-Jörgen Ramstedt.
– Det kommer att handla om två helt olika produkter. De kör sitt race och vi kör vårt. Men det är intressant, snart finns det två vedugnspizzerior på 100 meters avstånd.
Abubaker Ammar, som öppnar Firewood pizza på Mullberget, konstaterar också att det kommer röra sig om olika typer av pizzor och han ser positivt på konkurrensen.
– Jag tror det blir bra att vi finns på samma område. Ur affärssynpunkt är det bra med konkurrens, säger han.