Åklagare: Karimova mutades av Telia

Uzbekistans diktators dotter Gulnara Karimova tog emot mutor från Telia Sonera. Det påstår nu åklagarna formellt och pekar ut Karimova som misstänkt för första gången.

Ekonomi, näringsliv & finans2014-03-24 18:11

"Företrädare för Telia Sonera har mutat en del av den 'politiska eliten' i Uzbekistan", skriver korruptionsåklagarna Gunnar Stetler och Bernt Berger till Stockholms tingsrätt.

"I utredningen finns numera konkreta underlag, bland annat uppgifter om kontroll över tillgångar, som ger anledning att misstänka att Gulnara Karimova... har varit den som orkestrerat, kontrollerat och även varit den som främst dragit fördel av förfarandet", skriver de.

Telia mutade för att få "tillgång till nödvändiga licenser och frekvenser". Det har skett genom betalningar mellan 2007 och 2010. "Därefter har förhandlingar pågått om ytterligare utbetalningar som i detta fall skulle skett tidigast i februari 2013", skriver åklagarna. De har tidigare inte velat namnge Karimova, men antytt att hon varit misstänkt.

- I sakfrågan har vi egentligen inga kommentarer, säger Telia Soneras presschef Salomon Bekele om de nya uppgifterna att diktatorsdottern Gulnara Karimova nu pekas ut av åklagarna som misstänkt för att ha mutats av Telia Sonera.

Han upprepar att bolaget samarbetar med åklagarna fullt ut och att man hoppas att förundersökningen ska gå så fort som möjligt.

- Men det här förändrar inget, säger Bekele.

Gunnar Stetler sade vid en presskonferens i eftermiddags att merparten av pengarna från Telia gått till Gulanara Karimova. Han har inte kunnat förhöra henne, och därmed har hon inte delgivits misstanke.

- Men hon lär väl uppmärksamma det här, utgår jag ifrån, säger han.

Vad det rent praktiskt innebär att hon nu är misstänkt är oklart.

- Möjligen är det så att det påverkar en del utredningsåtgärder utomlands. Men det kan jag inte riktigt spekulera i.

Stetler utgår från att han kommer att få stöd av ryska och uzbekiska myndigheter i utredningsarbetet.

I december hoppas han kunna väcka åtal mot personer som varit ansvariga från Telia Soneras sida. Orsaken till att uppgifterna kommer nu är att domstolen krävt att få veta vad som sker i utredningen.

- Jag måste till och från redovisa för domstolen - eftersom vi har ett tvångsmedel på 200 miljoner - att det görs någonting och varför det aldrig blir klart, säger Gunnar Stetler.

Telia gick in i Uzbekistan 2007 genom att skaffa sig en lokal partner, Takilant, som sedermera visade sig ha 200 miljoner kronor på ett konto i svenska Nordea. De pengarna frystes då av åklagarna och måndagens skrivelse till tingsrätten är ett yrkande på att frysningen ska fortsatta eftersom brottsutredningen fortfarande pågår.

Takilant, som Karimova misstänks stå bakom, har tjänat cirka 2,2 miljarder kronor på affärerna.

Den som Telia förhandlade med var Bekzod Achmedov, allmänt känd som nära medarbetare till Karimova. Paradoxalt nog var han vid tiden för förhandlingarna vd för Telias konkurrent i landet, ryskägda Uzdunrobita. "Företrädare för Telia Sonera har varit väl medvetna om hans ställning", skriver åklagarna och anser att det kan visas att Telias inträde på marknaden skedde på Uzdunrobitas bekostnad. Bolaget, som ägs av ryska MTS, blev sedermera utslängt av de uzbekiska myndigheterna, och den som främst gynnades var Karimova.

Karimovas misstänkta roll avslöjades i SVT hösten 2012 i Uppdrag granskning.

TT kunde därefter rapportera att både Telia, det delvis Telenor-ägda Vimpelcom och MTS alla hade gjort affär på närmast identiskt sätt för att kunna bedriva verksamhet i Uzbekistan.

Vimpelcom gjorde affär med Takilant och MTS med ett annat okänt bolag med samma postbox-adress i Gibraltar som på papperet företräds av Karimovas påstådda pojkvän.

Det mönstret tar nu åklagarna också fasta på. Ett skäl till att utredningen tar tid är just att bevisa "modus operandi" för telekombolag vid inträde på den uzbekiska marknaden. Utredarna vill visa att bolagen måste göra "synnerligen betydande betalningar till Takilant eller andra bolag, i detta fall till numera brottsmisstänkta Gulnara Karimova. Förundersökning har inletts", skriver Stetler och Berger och tillägger: "Vi har mycket goda skäl att tro att detta var väl känt för Telia Soneras företrädare".

Insamlingen av bevis och vittnesmål utomlands tar sin tid, förklarar åklagarna. Ett tiotal länder berörs. I Schweiz har Takilant överklagat ett domstolsbeslut på utlämnande av material till Sverige. I Turkiet har ett av nio förhör hittills hållits. Från USA hoppas utredarna på bevis för affärernas stora dollartransaktioner.

Såvitt känt har tre personer, som vid det här laget alla har fått lämna Telia, delgivits misstanke om mutbrott. Utöver Karimova är tre personer på Takilantsidan sedan tidigare brottsmisstänkta. När TT kort når Stetler på telefon vill han inte säga om ännu fler misstänks för brott.

Utredningar om korruption och penningtvätt med koppling till Karimova pågår även i åtminstone Schweiz, Frankrike, Lettland, Nederländerna och USA. I Schweiz, dit Telias betalningar gått, finns mångmiljardbelopp frysta. Karimovas lyxegendomar i Frankrike, som TT spårat, är också frysta.

Karimova själv tycks samtidigt ha fallit i onåd i sitt hemland. Därifrån kommer upprepade men obekräftade uppgifter om att hon sitter i husarrest. Flera i hennes närhet har gripits.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!