För några veckor sedan var Bergteamet nära konkurs. Två riskkapitalbolag stod som ägare. Grundaren av Bergteamet, Jan Marklund, gick åter igen som huvudägare. Bergteamet har varit rena framgångssagan fram tills nu. Som mest var personalstyrkan över 550 anställda, efter den nedskärning som nu är klar återstår 190 anställda.
– Neddragningen handlar om 35 tjänster på kollektivsidan och cirka 15 tjänster på tjänstemannasidan, säger Jan Marklund som redan vid övertagandet av ägandet hade klart för sig att effektiviseringar och nedskärningar var nödvändiga.
– Marknaden är stentuff och en överetablering finns i branschen. Många gruvor har stängts världen över, på sikt borde dock trenden vända mot högre metallpriser.
Men just nu är det alltså oerhört hård konkurrens om uppdragen. Jan Marklund säger att förhandlingarna med facken har gått bra, alternativet var konkurs.
– Nu är målet att det inte ska bli fler neddragningar.
De neddragningar som nu sker berör främst schaktborrning, mekaniker och stödfunktioner.
– Cirka hälften av de som drabbas är sysselsatta i Skellefteregionen.
De stora svenska gruvföretagen, som Boliden och LKAB, utgör ryggraden för Bergteamet.
– Vi ska framöver inrikta oss på Sverige och Skandinavien.
Patrik Wähäjärvi är fackordförande för IF Metall inom Bergteamet. Han säger att neddragningen inte kom någon chock för de anställda.
– Nej, vi är ju alla medvetna om vilken utsatt läge som företaget befinner sig i.
Enligt IF Metall välkomnar man att företaget nu har ett lokalt ägande.
– Givetvis är det alltid tråkigt med nedskärningar. Men arbetsgivaren har betett sig bra vad gäller turordningslistor och reglerna på arbetsmarknaden har följts.
Marknaden är stentuff