Attendo gör en så kallad omfinansiering av lånen, vilket gör det möjligt för huvudägaren IK Investment Partners och de andra ägarna att få en rejäl utdelning från Attendo. Genom att öka skulderna från cirka 4 miljarder till 5 miljarder kronor blir det möjligt att plocka ut närmare en miljard kronor ur bolaget.
- Planen är att genom ett aktieinlösenprogram erbjuda alla aktieägare ett återköp, säger Helena Stjernholm, partner på IK Invest, till tidningen.
Företrädare för IK Investment sade så sent som i våras att Attendo är till salu. Men eftersom det råder oklarheter kring vad som kommer att gälla för vinstdrivande företag i välfärden efter nästa val har intresset från eventuella köpare varit svalt. Det ska ha bidragit till att ägarna nu vill plocka ut pengar ur bolaget på detta sätt i stället.
- Osäkerheten som råder på det politiska planet har självklart spelat in för beslutet, säger Helena Stjernholm.
Magnus Henrekson, vd på Institutet för Näringslivsforskning (IFN) och professor i nationalekonomi, ser det som ett sätt att få ut köpeskillingen i förväg. När Attendo nu belånas högre kommer det också att minska dess värde vid en framtida försäljning.
- Det är väl ingen hemlighet att IK som är huvudägare tycker att de utvecklat det här bolaget så långt de har kunnat. Men framförallt Carema skvätter på dem och hela branschen och sen finns den politiska osäkerheten. Det har gjort att potentiella köpare blivit rädda för branschen och då har man inte kunnat gå ur sina investeringar utan ser istället till att få avkastningen på det här sättet, säger Henrekson.
- Den här miljarden hade kunnat användas för att expandera verksamheten ännu mer. Att ägarna istället vill plocka ut den visar att man blivit försiktigare i sin strategi. Det drabbar den svenska äldreomsorgen i sin helhet, säger Magnus Henrekson.
Enligt honom hade den svenska äldrevården aldrig byggts ut på det sätt som skett sen mitten på 90-talet utan exempelvis Attendo, Aleris och Capio. Det investeringskapital som storkoncernerna stoppat in i äldrevården hade aldrig hamnat där annars menar han.
TT: Men om inte de funnits hade väl kommunerna istället tvingats bygga ut?
- Det är ingen som är tvungen att bygga. Det finns de platser som finns och i slutändan är det en tjänsteman någonstans som ska sitta där och fördela dem till de bäst behövande. Har du 100 vårdplatser och 105 behövande så kommer de fem friskaste bli utan, säger Magnus Henrekson.
På branschorganisationen Vårdföretagarna ser man en risk för att kapitaluttaget ur Attendo kan spä på opinionen mot privata aktörer i välfärdssektorn.
- Det här kommer säkert att användas i den här märkliga debatten om att bolagsform och vinster skulle vara kopplat till dålig kvalité i omsorgen, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna som företräder privata aktörer inom vårdsektorn oavsett driftsform.
TT: Ägarna ökar alltså belåningen för att ta ut en miljard i utdelning, hur ser ni på det rent principiellt?
- Ja, alltså det kan ju se ut som att det här är pengar som försvinner från äldreomsorgen men man måste ha hela bilden klar för sig. Och jag kan ju se att Attendo och övriga bolag i den här branschen bygger ut äldreomsorgen.