Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 2 005 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.
Omsättningen uppgick till 72 756 miljoner kronor, jämfört med 82 943 miljoner kronor ett år tidigare.
Enligt Volvos vd Olod Persson ökad lönsamheten är den absolut viktigaste utmaningen för Volvo. Även om rörelsemarginalen förbättrades rejält jämfört med första kvartalet ligger den långt under förra årets, och bolaget är långt från Volvos finansiella mål att ha den bästa eller näst bästa lönsamheten i branschen.
- Nivån är inte vad den borde vara. Men givet förutsättningarna som vi hade tycker jag att vi levererar ett bra kvartal.
Under andra kvartalet har Volvo lanserat ett antal nya lastbilar. Och Olof Persson nöjd med mottagandet på marknaden.
- Vi har investerat i framtiden. Nu gäller det att omsätta detta till goda försäljningssiffror.
Orderingången har fortsatt vara bra, och kapaciteten i fabrikerna har utnyttjats bättre än under första kvartalet, konstaterar Persson.
- Vi har en bättre position inför framtiden nu, med en tjockare orderbok.
Ett område som är mer problematiskt är bussar. Marknaden är tuff, och att få fart på lönsamheten går trögt.
- Om det hade funnits ett enkelt sätt att lösa det hade det gjorts, sade Olof Persson.
- Huvudslutsatsen från andra kvartalet är att Volvo har haft ett ganska ordentligt lönsamhetslyft, och det lyftet var bättre än väntat, säger Hampus Engellau, analytiker på Handelsbanken.
En förklaring är enligt Engellau att produktionstakten har skruvats upp.
- Vi har haft stora rörelser i efterfrågan på senare tid som har tvingat tillverkarna att gasa och bromsa i sin produktionstakt mellan kvartalen. Där har Volvo haft lite svårare att anpassa sig. Det var det vi såg när första kvartalet var så svagt, säger han.
Han tycker att det ser hyfsat ljust ut för Volvo framöver. Orderingången på viktiga marknader fortsätter att vara större än leveranserna, ett tecken på att man måste dra upp produktionen lite mer.
- Vi har också sett hur det går för Scania, Daimler och underleverantörer. Det vi ser är en förbättrad marknad i centrala och norra Europa för lastbilar och att Nordamerika fortsätter att vara en bra marknad. Det finns ett utbytesbehov som börjar röra på sig i Europa, säger Hampus Engellau.